Монтаж на входна врата - как да монтирате врата а сами

Монтаж на входна врата – Как да Монтирате Правилно Входна Врата – Съвети

Входната врата е лицето на Вашия дом. Ако сте решили да я смените сами, ще са Ви нужни някои инструменти и, за всеки случай, отделете поне един цял ден, за да се спокойни и уверени в работата си.

Необходими материали и инструменти: метър, ъгломер с нивелир или само нивелир, кози крак, длето, трион (може и електрически), отвертка (желателно е да използвате акумулаторна отвертка или бормашина), чук, четка за почистване, монтажна пяна, 120 милиметрови болтове, монтажно лепило, бял силикон, спирт.

Новата врата

Избирането на подходяща входна врата е изцяло Ваш избор. Преди да направите поръчка, измерете старата си входна врата „от тухла до тухла“, тъй като вратите обикновено се поръчват с касата/рамката. Ако искате просто да смените вратата, без да махате касата, нужно е да я откачите от пантите с помощта на кози крак и чук.

Вижте моделите входни врати които предлагаме тук : https://vratiabc.com/%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

След като вземете мерките, проверете ъглите с ъгломер. Можете да използвате нивелир за по-сигурно. Проверете дали стената от двете страни е права, а подът под касата – равен. Последен тест се прави с две въженца. Опънете ги диагонално между четирите края на вратата. Двете въженца трябва леко да се докосват. Ако откриете някакви разминавания, поправете проблема и преминете към следващата стъпка.

Когато новата врата пристигне, не бързайте с разопаковането и инсталацията, а първо проверете дали тя отговаря на желаните мерки.

Сваляне на рамката

След като свалите старата врата от пантите, идва време да отделите рамката/касата от стената. Използвайте шпатула за външната рамка. В зависимост колко е стара касата и с какво е захваната, първо трябва да отвинтите болтовете с автоматична или обикновена отвертка или да извадите пироните. Използвайте трион, за да срежете рамката в средата, под ъгъл, а след това с помощта на длето, чук и кози крак отделете поетапно рамката. Разрезът под ъгъл ще Ви помогне да махнете по-лесно горната част. Ако касата е залепена с монтажна пяна, прокарайте нож през цепнатината, за да я отделите от стената.

Почистване

След като рамката вече е свалена, остава да почистите стената и пода от остатъчните строителни материали, изолационна пяна и подобни.

Поставяне на прага

Преди да сложите новата рамка с новата врата, трябва да инсталирате прага (ако върви отделно от касата). В зависимост от самата врата, той може да е направен от дърво или PVC. След като почистите добре и проверите дали пасва, измерете с нивелир дали положението на прага е хоризонтално и едва тогава го залепете с монтажна пяна. Впръскайте пяната по цялата дължина на прага с ширина около 3-4 см, като внимавате да е предимно в центъра, за да може при поставяне на прага да се разстели равномерно.

Поставяне на прага на входна врата

Поставяне на прага на входна врата

Монтиране на касата

Почистете новата си врата от всички опаковки и стиропорни елементи. Внимателно я наместете върху прага и я поставете между стените. Ако има пространство между касата и стената, сложете временно картон или друго, за да застопорите касата. Измерете отново с нивелира и започнете да пробивате дупки с бормашината. Започнете отгоре надолу, след като си изберете три места от лявата и дясната страна. След всяко пробиване използвайте нивелир, за да видите, ако има изместване.

Монтиране на касата на входната врата

Монтиране на касата на входната врата

Поставете болтовете. Уверете се, че дължината им е достатъчна, за да минат през касата и да потънат в стената. Огледайте рамката на вратата, отворете и затворете. Ако видите проблем, добавете още болтове на необходимите места, докато мерките се изравнят и касата стане стабилна.

Изолация

След като основната работа е свършена, използвайте отново монтажна пяна, за да запълните пространството между касата на вратата и стената. След като пяната изсъхне използвайте PVC елементи с подходящия цвят. Подравнете ги, ако е необходимо. Тези елементи са външната рамка, която закрива монтажната пяна и прави плавен прехода между касата и стената. Можете да ги залепите с монтажно лепило. За по-фините фуги използвайте бял силикон. Същото можете да направите от вътрешната страна на касата.

Довършителни работи

Сега вече можете да махнете фолиото, с което е покрита касата на вратата и да почистите с парцал, напоен в спирт или почистващ препарат по избор.

Ако не желате сами да се занимавате с демонтаж/монтаж на вашата врата можете да се свържете с нас от секция контакти : Контакти или на телефон ✆ 0885 414 684

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *