След като сте избрали подходящите интериорни врати за вашия дом, обковът е следващото нещо, на което да обърнете внимание. Добър начин за промяна и подобрение на визията на една интериорна врата е смяната на нейния обков – или с по-модерна и елегантна брава, или с по-здрави панти. Тези малки детайли могат да направят огромна разлика в интериора на вашия дом. Дръжките и пантите помагат да се придаде завършен вид на дизайна и техният компетентен подбор ще придаде на интериора внимание към детайла. Ако все още се стремите към такова съвършенство, обърнете внимание на следните видове тенденции в обкова при интериорните врати, актуални през 2023 г. Като начало изброяваме общите критерии, на които трябва да обърнете внимание при избора на обков за врати:

Материал

Най-добрият обков за интериорни врати е от неръждаема стомана или месинг. И двата материала не са подложени на корозия, служат в продължение на много години. Аксесоарите от неръждаема стомана са по-издръжливи, така че са подходящи за тежки, големи врати. Месингът е чудесен за висококачествен обков. Месингът е идеалното решение за вратите на банята или на терасата, които са изложени на непрестанна влага. Не купувайте обков, изработен от дърво, стъкло или непознати комбинации от метали. Въпреки че изглежда ефектно, той издържа краткотрайно.

Обков - нови тенденции модели 2024

Дизайн и цвят

Обковите трябва да се комбинират не само с крилото на вратата, но и с цялостния интериор в жилището. Например, ако стаята е декорирана в класически стил, тогава закръглените дръжки с красиви резби и златист цвят са много подходящи за вратата. Обковът в класическо черно покритие например, няма как да изглежда зле. Черното, ако е матово, ще скрие всичко: необмислен дизайн, недостатъци при полиране и мазни следи от пръсти върху вратата. Става ясно защо производителите все повече залагат на черното.

Предназначение

Първоначалната стъпка е да се определи предвидената роля на обкова - дали е предимно за визуална привлекателност или за повишена сигурност на вратата. Функцията на всяка интериорна врата зависи от конкретното помещение, към което принадлежи. Например, вратите в спалните и детските стаи може да имат опция за заключване, докато вратите в кухнята и всекидневната може да изискват по-здрави панти поради честото им използване. В случай на малки деца или домашни любимци, които могат да отварят врати, препоръчително е да изберете по-здрава дръжка, която е извън обсега им.

Избор на материал

Въпреки че основният обков оказва най-голямо влияние върху външния вид и експлоатационния живот на интериорните врати, изборът на материал, от който се изработва често се пренебрегва. Препоръчваме ви да търсите обков от месинг, бронз, алуминий или неръждаема стомана. Те ще осигурят по-добро покритие на вратата и по-лесно поддържане.

Избор на брави и ключалки

 Бравите в интериорните врати са необходими за фиксиране на платното в затворено състояние. Има широка гама от ключалки, които се различават по принцип; действие, размер, форма, лекота на използване. При избора на ключалка за врата се обръща специално внимание на функционалната цел на помещението. А пък за баня или тоалетна се избират брави, които са сигурно заключени отвътре. За трапезарията или хола са необходими прости брави и ключалки, за да се осигури плътно затваряне на крилото на вратата.

Обков - нови тенденции модели 2023

Разположение на пантите

Разположението на пантите има голямо значение, когато става дума за интериорни врати. Някои модели са проектирани да се отварят и в двете посоки и обикновено се използват в кухни, където има постоянно движение. Стандартните интериорни врати обаче се отварят само в една посока. Важно е да се отбележи, че посоката на отваряне се определя от страната, където са разположени пантите. Ако пантите са от страната на стаята, вратата ще се отвори към вътрешността на стаята. Разбирайки местоположението на пантите, човек може да вземе информирано решение при избора на подходяща ключалка.