Интериорните врати не са лукс, а начин за отделяне на функционалните зони на помещението една от друга. Те са от съществено значение, ако в къщата има деца, офис за един от членовете на семейството, отделни спални и ако кухнята се използва за приготвяне на различни ароматни ястия. Кои врати са най-подходящи за помещенията зависи от предназначението на помещенията и произтичащите от това изисквания за въздухонепроницаемост, изолация и естетика на панелите на вратите.

1) Избор

Изглежда, че няма трудности при избора на интериорна врата, освен ако членовете на семейството не са съгласни с вкусовете си и единият настоява за бяла врата, а другият - за кафява. Но това не е единственият нюанс в избора. Съществуват много модели, чиито характеристики на дизайна играят решаваща роля. Дизайнът е на висотата на задачата и от него зависят лекотата на използване, издръжливостта и запазването на добрия външен вид.

2) Функции

Врата, монтирана в склад, не може да защити ценни документи в офис, а вратата в спалнята е много различна от вратата в банята.Функциите на интериорните врати са разнообразни и имат различни предназначения:

  • Визуално разделят стаите в стаята, независимо дали е апартамент, частна къща или офис;
  • Обособяват специфични функционални зони: спалня, кухня, фитнес, баня, тоалетна и други видове помещения със специфично предназначение;
  • Осигуряват различни видове изолация на помещенията: запазват топлината, не позволяват проникването на външни звуци, не позволяват образуването на конденз в помещения с висока влажност;
  • Гарантират безопасността на ценни документи и вещи в помещенията;
  • Помагат за поддържане на уютна атмосфера на уединение в личните пространства;
  • Осигуряват безопасност за малките деца, като блокират достъпа до травмиращи предмети в килера или кухнята.


3) Как да изберем?

Отиването в магазина за нова интериорна врата винаги изглежда лесно, но когато се сблъскате с огромна гама от модели и разновидности, става много по-трудно да вземете решение. Съществуват редица съвети, които могат да ви помогнат да изберете правилната врата. Благодарение на тях изборът на врата за всяко помещение в къщата, било то спалня или кухня, ще бъде много по-лесен и бърз.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се определят параметрите на помещението, в което ще се монтира вратата. Както беше споменато по-горе, не всеки модел е подходящ за банята и не всяка врата ще може да покрие пълния набор от необходими качества за спалнята.

Вратите трябва да са съобразени с цялостния интериор на помещението. Тя може да съответства на тапетите, цвета на пода или да има подобни линии (ако стаята е високотехнологична, трябва да има ясни линии и прави ъгли, а вратата може да съответства на общите характеристики).

Втората стъпка е да изберете вида на механизма за отваряне на вратата. Разбира се, няма нищо по-хубаво от класическа врата на панти, но ако помещението е малко и искате да запазите колкото се може повече пространство, можете да изберете плъзгаща се или сгъваема врата. По този начин имате възможност да спестите 1-1,5 квадратни метра площ.

4) Цена или качество ? Има ли високо качество на ниска цена ?

Както казват експертите, не бива да се пести от качество, така че е по-добре да се плати малко повече и да се получи по-качествен вариант, отколкото да се купи евтина врата и 3 години по-късно да се върнете за нова, тъй като тази е започнала да се подува или изкривява.

Когато избирате врата, е добре предварително да обмислите цветовата й гама, т.е. дали тя ще бъде по-близо до тъмните или светлите тонове. Ако стаята е със светъл под, поставянето на тъмна врата е безпредметно. Силните контрасти могат да предизвикат резонанс, затова заложете на обикновен или неутрален цвят. Той може да бъде с цвят на мляко, кафе или кестен. 

Подмяната на врата е много по-трудна от първоначалния ѝ монтаж, така че не трябва да бързате, а по-скоро внимателното да прецените плюсовете и минусите на отделните модели.