Идеи за свеж интериор за малък апартамент

Ако не можете да решите проблема с липсата на квадратни метри, важно е да организирате правилно наличното пространство. Възможно е да направите малък апартамент уютен, удобен и ергономичен. За да направите това, трябва просто да използвате няколко дизайнерски трика и хитрини. Малък уютен апартамент често прави по-ярко впечатление от просторна къща. За да проектирате малък апартамент обаче, се нуждаете от въображение, добър вкус и усет за цвят.

Малките апартаменти днес не са рядкост. Идеите за дизайн на модерни апартаменти стават все по-смели и оригинални с всяка изминала година. Появяват се нови разпределения, мебели, довършителни материали и декоративни елементи - всичко, което може да направи малкия апартамент уютен и комфортен.

Свежите идеи за дизайн и многото различни техники могат да създадат уникален дизайн дори на 30 квадратни метра. Важно е обаче да се вземе предвид цялостният стил на апартамента.

1. Семпъл интериор

Малкият апартамент дава възможност да се фантазира, да се търси индивидуален дизайн и да се създават наистина уникални интериори. За максимален уют и комфорт интериорът на апартамента трябва да бъде организиран възможно най-просто.


Изискванията за малък апартамент са абсолютно същите като за голям апартамент - трябва да се поберат спалня, хол, кухня, баня и тоалетна. А в някои случаи и кабинет и детска стая. Ето защо всяко преустройство на апартамент трябва да започне с ясен план на хартия и да се вземе предвид всеки квадратен метър. Всеки детайл трябва да е насочен към визуално подобряване на пространството.

2. Използвайте един интериорен стил за целия апартамент

Не всички интериорни стилове могат да се използват в малък апартамент. Но независимо от избрания стил, най-добре е целият апартамент да бъде в една и същ стил. И ако помислите за всеки детайл, можете да създадете функционален и стилен интериор. Можете да го направите в различни стилове: Прованс, арт деко, ар нуво или барок. Но най-подходящият стил е минимализмът. В интериора трябва да има само необходимите неща, минимален брой детайли и монотонност са добре дошли. Може да предпочетете по-приглушени нюанси като тюркоаз или мента.

3. Използвайте светли / неутрални цветове

В малък апартамент са подходящи светли, спокойни и неутрални нюанси. Те могат да направят чудеса, като отразяват светлината и разширяват дори малки пространства. Това се отнася за стени, тавани, подове и мебели. Но всички предмети и вещи могат да бъдат дизайнерски и привличащи вниманието, а не обикновени и скучни.


Нюансите могат да бъдат хладни или топли. Топлите палитри са по-подходящи за по-тъмни апартаменти, а по-хладните - за слънчеви. При всички условия на осветление светъл апартамент ще изглежда по-просторен и ефирен. Но в стремежа си към бели стени най-важното е да не прекалявате, за да не се получи болничен интериор. Пастелните, монохромните и ярките детайли са най-добрите съюзници за създаване на удобен и уютен дизайн.Тъмните и наситени цветове могат да присъстват в интериора само като декоративен елемент, за да подчертаят контраста и да придадат дълбочина. С ярък цвят може да се покрие една стена или част от нея. Светъл диван или пуф също ще се отрази добре в светла стая.

4. Не претрупвайте стаята

Основното правило, което винаги трябва да помните, е да не претрупвате и без това малката стая с ненужни мебели. Всички мебели трябва да вършат своята работа и за предпочитане да съчетават няколко функции.

Когато избирате мебели, най-важното е да използвате пространството около стените рационално. Но трябва да избягвате стереотипа да поставяте мебелите по стените една срещу друга. Всяка част от помещението трябва да има свое собствено предназначение. Това става чрез разделяне на апартамента на по-малки функционални зони: хол, дневна, кухня и баня. В идеалния случай, ако разположението на апартамента позволява да се премахнат някои стени. Ако премахнете някои от стените и направите ремонт, можете да обедините дневната, кухнята и коридора, да пренаредите мебелите, така че в апартамента да има повече пространство, и да създадете оригинален интериор.

5. Бонус съвет 

Тук бонус съвета ни е само ако ви предстои бъдеща подмяна на интериорните врати или имате необходимия бюджет за това - използвайте интериорни врати в един цвят и без излишни елементи. Много често съвеременните интериорни врати са в дървесни фурнири или в по сложни цветови комбинации, което е интересно, но натоварва обзавеждането и затруднява цялостното декориране особено на по-малките апартаменти. Ще бъдете учудени колко пространство като че ли ще се "появи" ако например имате чисто бели интериорни врати или в подходящ цвят като цвета на стените ви.