С развитието на технологиите, дизайните на вратите са разработени и актуализирани не само според принципите на устойчивост на топлина и външен вид, но също така и според принципите на сигурност. Качеството и издръжливостта на блиндираните врати оказва влияние върху цената им, която от своя страна зависи от използваните материали. Днес блиндираните врати, благодарение на комплексната си система за защита срещу взлом и устойчивост на експлозии и пожари, играят ролята за осигуряване на безопасност и сигурност на имуществото и живота на хората.

Как да изберете правилно блиндирана врата за апартамент?

Нека видим 5 изпитани във времето съвета как да изберете правилно блиндирана врата:

1.      Независимо от качеството на самата врата, няма нужда да пестите от ключалката и бравата. Те са първото нещо, което крадците  се опитват да разбият. Следователно, трябва да бъдат с високо качество. За тези, които не знаят, всички заключващи механизми са разделени на класове - тяхната същност е във времето, необходимо на нападателя да ги отвори. Въпросът тук е точно времето, което отнема процесът по разбиване - в повечето случаи, ако крадецът не се справи с механизма в рамките на 3-5 минути, той просто изоставя това начинание, без да рискува да бъде забелязан от съседи или минувачи. Ами като цяло идеалният вариант за блиндирани врати би бил брава от така наречената краб система, която заключва вратите и в четирите посоки.

2.      Крилото на блиндираната врата  по правило трябва да бъде изработено от устойчива стоманена ламарина. Дебелината и трябва да е  най-малко 2,5 мм., която е затворена за декоративни цели с карта от MDF, шперплат или други материали. Ако пред вас има чисто метални врати, чийто метал е извит по различни начини и представлява панелна конструкция, знайте, че това далеч не са блиндирани врати. Такова гофриране на метала се използва, за да се придаде твърдост на конструкцията, но не и здравина - това е ясен знак, че представената ви врата е изработена от тънка стомана с максимална дебелина 1 мм. И тази стомана може просто да се среже с отварачка за консерви.

3.      Внимавайте при монтажа на блиндираната врата. По принцип той е задължение на продавача или производителя на вратата. Често обаче купувачът трябва да плати значителна сума пари за монтажа. За да спестите пари, може да монтирате вратата сами с помощта на членове на семейството, съседи или приятели, тъй като блиндираната врата е доста тежка. Независимо от качеството и цената на блиндираната врата, всеки крадец може просто да свали вратата от пантите или да я премахне заедно с кутията, ако вратата преди това е била лошо монтирана и не е обезопасена поради небрежност в работата. Затова ако не смятате, че можете да се справите сами, потърсете професионални услуги за монтаж на блиндирани врати.

4.      Преди да закупите блиндирана врата, е необходимо да направите измерване и да изберете и закупите необходимата врата само в съответствие с наличните размери. Ако вратата е закупена преди измерванията или ако има грешки и размерите не съвпадат, тогава е необходимо или да разширите отвора с перфоратор, или да го стесните, в зависимост от случая.

5.      Не на последно място, бъдете бдителни и не се поддавайте на всякакви трикове на измамни продавачи.  Възможно е под прикритието на блиндирани врати се опитват да ви продадат обикновени стоманени врати, придавайки им несъществуващи качества. Това е доста често срещан подход на продавачите да продават своите продукти - те го наричат ​​маркетингов трик, който всъщност не е нищо повече от обикновена измама. Когато купувате блиндирани врати, не забравяйте да поискате от продавача сертификат на производителя, в който вие сами прочетете всички характеристики на продукта, който сте избрали.  Често закупуването на врата от надежден производител само по себе си е гаранция, че вратата ще бъде висококачествена и надеждна. Става въпрос за компании, които са на пазара от 5 или повече години.