Интериорните врати са не само функционални, но и важни за създаване на атмосфера и комфорт в интериора на вашият дом. Нека ви ви дадем 6 лесни стъпки за монтаж на интериорна врата:

Стъпка 1 – Демонтаж на старата врата

Демонтаж на стара врата

Монтажът на интериорна врата започва с демонтажа на старата конструкция. Първо трябва самостоятелно да премахнете крилото от пантите. Чрез развиване на винтовете, които закрепват пантите, отделете крилото на старата врата. При аксиалните панти е необходимо само да отворите вратата и да я повдигнете нагоре. Ако нямате намерение да продължите да използвате старите крило и каса, те могат лесно да бъдат премахнати и демонтирани също. След като свалите крилото, пристъпете към премахване на рамката на вратата.

Премахване на стара интериорна врата

Разбира се ,ако нямате предходно монтирана врата и обособявате ново помещение за което тепърва се изгражда преход с врата, тази стъпка се пропуска.

Стъпка 2 - Подготовка за монтаж

Подготвяне за монтаж на новата врата

Отворът за вратата се почиства от изолационен материал, а също така се отстраняват крепежни елементи и други строителни отпадъци. Също така премахнете всички обковни елементи (панти, пирони и т.н.). След тези процедури може да се наруши гладкостта и целостта на повърхността и тя трябва да се изравни. Има различни начини за постигане на това, но най-елементарният и лесен е шпакловането.

Стъпка 3 - Монтаж на касата

Монтиране на касата

Първоначалната стъпка при монтажа на интериорна врата е поставянето на касата в предвидения отвор. Тя трябва да бъде позиционирана в отвора и закрепена с клинове в горния край, създавайки достатъчно разстояние между стената на отвора и дъската. След това използвайте нивелир, за да проверите подравняването на рамката, тъй като тя може да се измести по време на монтажа. Разстоянието между сглобената каса и вратата трябва да бъде 4-5 мм, а между пода и дъното на платното - 10-15 мм. Всички тези стандарти се съдържат в инструкциите към закупената интериорна врата.

Стъпка 4 – Поставяне на пантите

Монтаж на панти

За начало е важно да маркирате точно точните места, където ще бъдат закрепени пантите. Те трябва да бъдат разположени на приблизително 25 см. от горния и долния ръб. Сглобяването на самите панти се състои от множество компоненти. Долната част, която включва втулка, трябва да бъде здраво закрепена чрез винтове към рамката на вратата, докато горната трябва да бъде прикрепена към самата врата. След това, вратата може да се постави върху пантите, като се гарантира, че крилото на вратата е в отворено положение. След като всички компоненти са поставени, препоръчително е да тествате вратата, като я отворите и затворите. Когато вратата е затворена, пролуките между нея и касата не трябва да надвишават 3 мм., за да се постигне оптимална стабилност. Важно е вратата да се отваря и затваря без усилие, без съпротивление, скърцане и т.н.

Разгледайте тук всички модели : Интериорни врати

Стъпка 5 – Запълване с пяна

Поставяне на пяна

Важно е използването на монтажна пяна за запълване на пространството между касата и стената. Тя се нанася специално върху вече монтираната интериорна врата. Трябва внимавате, тъй като прекомерното нанасяне на пяна може да доведе до огъване на винтовете, изкривяване на корпуса и да попречи на вратата да се затвори правилно. Ако това се случи, ще е необходимо да демонтирате всичко и да започнете отново. За да предотвратите подобни злополуки, препоръчително да нанесете пяната постепенно и равномерно. След като пяната изсъхне и стегне, излишъкът може внимателно да отрежете с помощта на макетен нож.

Стъпка 6 – Довършителни дейности

Довършителни работи

След като завършите гореспоменатите стъпки, има допълнителни финални щрихи, които трябва да бъдат разгледани. В зависимост от ширината на вратата и монтираната каса е необходимо да се закупят подходящи первази, за да се постигне излъскан и завършен вид. Те трябва да бъдат изрязани под ъгъл от 45 градуса, преди да бъдат монтирани, като първо се закрепва горната дължина, а след това страничните части. Нанесете лепило, за да ги закрепите на място, и внимателно ги позиционирайте с чук, за да осигурите правилното им залепване към стената.