Един от най-важните моменти, на който трябва да обърнем внимание по време на ремонт е изборът на врати за баня. След като сме избрали цвета на интериора в помещението, взели сме решение дали искаме в него да има душ кабина, вана или просто да поставим преграда между душа и останалата част от банята, е добре да вземем информирано решение относно типа врата, на която да се спрем.

Изобилието от врати на пазара може да бъде объркващо, за това е добре да знаем кои са задължителните характеристики и спецификации на които да обърнем внимание, избирайки точната врата за мокрото помещение.

Основен критерий за избор в случая е до каква степен вратата ще бъде изложена на влага и на пръски вода. Оказва се, че дървените врати и тези, изградени от HDF или MDF са крайно неподходящи за бани, които нямат преграда между душа и вратата, тъй като след известен период от време тяхното покритие се уврежда и те започват да се раздуват. Дори да не попадат под пряк контакт с вода, поставени в банята, дървените врати нарушават целостта си и се надуват, вследствие на влагата в помещението.

През последните години изключително популярен изобр за врати за баня са именно алуминиевите врати. Какво всъщност привлича потребителите към тях? Дали единствено добрата им цена или комбинацията от всички функционални аспекти, които тези врати предлагат, ги прави толкова предпочитани?

В тази статия подробно ще разгледаме какво представляват алуминиевите врати, добър вариант ли са за вашата баня и какви са предимствата им пред другите видове врати.

 

Какво представляват алуминиевите врати?

Независимо че алуминият е мек метал, вратите които се изработват от него са изключително стабилни и устойчиви във времето. Основна заслуга за това имат специалните допълнителни профили, които се влагат в него при производството им. А допълнителният пължен (най-често полистирен), който се поставя във вътрешната част на крилото, осигурява по-добра топлоизолация и шумоустойчивост.

Именно материалът от който са създадени е причина тези врати да не се влияят от влага и температурни промени, както и да бъдат по-издръжливи по сила от същите продукти, произведени от дърво. Също така, в своята същност алуминият позволява реализирането на различни форми, дизайн и цветови предпочитания, които да удовлетворяват желанията на потребителите.

 

Предимства на алуминиевите врати:

1. Устойчивост на влага и вода - Алуминият е известен с водоустойчивостта си и с бавното си стареене. Именно затова, вратите изработени от него издържат както на влага, така и на директно обливане с вода, като не променят цялостта си и не загниват. Това ги прави много подходящ избор за поставяне в банята.

2. Лесна поддръжка - Алуминиевите врати не създават неудобства, свързани с нужда от боядисване, нанасяне на лак или подмяна на фолиото, които се налагат при някои врати, изработени от друг материал. Единствената грижа, от която се нуждаят е почистване, като важно условие при него е да не се използват агресивни почистващи средства, като твърди четки и абразивни препарати.

3. Бърз и лесен монтаж - Друг плюс на алуминиевите врати е възможността им да се монтират безпроблемно и бързо на стени, изградени от различни строителни материали, като бетон, панел, тухли, гипсокартон и други.

4. Лекота - За разлика от тежките и масивни материали,  лекото тегло на алуминия успешно предотвратява увисването на крилото на вратата и надраскването на подовата настилка.

5. Достъпна цена - Алуминиевите врати за баня могат да се похвалят със значително по-ниска цена, в сравнение с тази на дървените и стъклените, като същевременно са доста по-функционален избор, що се отнася до мокро помещение.

6. Цветово разнообразие -Тъй като външната част на вратите е изработена от HDF плоскост, е възможно тя да бъде реализирана в  почти всички цветове, така че да се впише в красивия естетически вид на вашия дом.

7. Подходящи размери - За да бъдат перфектно допълнение към интериора, алуминиевите врати се предлагат както в стандартни размери, така и с възможност да бъдат изработени в размери, подходящи за строителните отвори на вашето жилище.

8. Разнообразен дизайн - Външният вид на алуминиевите врати може да ви изненада с богат набор от опции, между които да избирате. Освен разнообразието от цветови варианти и покритие, което може да бъде с релеф или гладко, можете да се спрете на стъклопакет, както и на впечатляващи модели с различни дървесни шарки. Допълнителна опция към алуминиевите врати е едностранното или двустранно поставяне на огледало, което би създало чувство за простор и разчупване на интериора на помещението.