Случва се в един ден входната Ви врата да изпита върху себе си действието на всички природни елементи и климатични промени. Не само това, но и температурните разлики в дома Ви никак не помагат в неравната борба. Ето защо трябва да обърнете особено внимание, когато купувате външна врата.

Различните метеорологични условия могат да засегнат различни материали

В сравнение със санирането на сгради, вратата не разполага с горен слой, който да я поддържа и предпазва. Тя виси на пантите си и е изложена на всяка опасност. Макар външно тя да изглежда издръжлива, ядрото ѝ е от основно значение. Слънчевите UV лъчи могат да причинят изсветляване и отлепване на повърхността или дървения материал, дори напукване и ронене.

Топлината от едната страна на вратата и студът от другата са като чук и наковалня – това води до натиск, който може да причини деформация или поява на наклон. Проливният и непрестанен дъжд също може да доведе до износване на материала, особено ако вратата не е защитена адекватно. Задържането на влага, най-вече на места с ограничен достъп на светлина, може да доведе до загниване и растеж на плесен.Входните врати, изработени от фибростъкло и алуминий, са устойчиви на атмосферните влияния. Тези материали не се променят при разлики в температурата, дъжд, вятър, пек или сняг.

Дървени входни врати

Дървото е материал, който „диша“. С времето влагата във влакната се изпарява и дървото става податливо на счупване. Затова е важно да изберете каква боя или лак да използвате, според местоположението на дома Ви и мястото, на което се намира входната врата. Дървесината остарява по-бързо под въздействието на слънчевата светлина, повърхността става светлосива, а мръсотията започва да прониква в дълбочина. Постоянната влага кара дървесината да набъбва, а през лятото тя се изсушава и деформира повторно. От всички видове врати, дървото страда най-много от атмосферните влияния. Ако искате да го защитите правилно, можете да сложите втора, метална врата, която да ползвате есента и зимата.

Метални и блиндирани входни врати

Най-големият враг на метала е корозията. Тя може да бъде причинена от температурни промени, висока влажност, обилни валежи, слънчева радиация, скорост и посока на вятъра, мръсният въздух, съдържащ хлориди, серен диоксид, въглероден диоксид, сероводород и други. Въглеродната стомана е широко използвана в строителството поради ниската си цена и лесно производство, но когато става дума за външни врати, въглеродната стомана се заменя с неръждаема, което създава допълнителни разходи. Затова и блиндираните врати често са по-скъпи от дървените. Корозията не е от съществено значение за функциите на металните и блиндираните врати. Тя има по-скоро външен израз и може да навреди на дизайна, но не и на представянето на вратата. Във всеки случай, корозията не е проблем, който трябва да се пренебрегва.

 

PVC входни врати

Този тип врати са изработени от най-гъвкавите полимери, открити в наше време. Днес PVC намира приложение в почти всички аспекти на живота. Освен това, тези врати са най-евтините на пазара. В реални условия и подходяща изолация, PVC вратите се представят добре, когато става дума за шумоизолация и запазване на топлината вътре в дома Ви. По отношение на атмосферните влияния, там мненията са раздвоени, тъй като говорим за частни случаи. Обикновено PVC врата може да се повреди само ако има създадена пролука, през която да влиза влага и студ. Тогава външно вратата пожълтява, започва да се деформира и накрая става неизползваема. Същото важи за студеното време – ако снегът попадне върху изолационната гума, може да я повреди и унищожи и така вратата вече няма да може да пази добре топлина.

 

Каквато и врата да изберете, никой не може да да си поръча времето. Бъдете подготвени за всякакви възможни обрати, реагирайте бързо и адекватно и така няма да бъдете хванати неподготвени за случая.