Другото значение на „сигурност“ е блиндираната врата. Изработени обикновено от стомана и масивно дърво, тези модели врати служат предимно като защита от крадци. Въпреки важната си задача, това никак не им пречи да изглеждат стилно и модерно.

Бронебоен – значение и история

Началото на бронебойните изобретения започва, разбира се, с бронебойната жилетка. Тя е позната още от началото на 20 век, когато се е шиела от множество катове коприна. Това е било много скъп процес и една жилетка е струвала 800 долара тогавашни пари. Днес повечето бронебойни машини и облекла принадлежат на армията. На обикновените хора са оставени вратите и прозорците. Технологията на тази защита се пази в тайна, като всяка компания има собствена формула, но основно се използват стомана и отчасти титан.

Предимства на блиндираните врати

– Почти невъзможно е да се проникне през тях – причината се крие в скелета, допълнителните щифтове и специалното окачване на пантите, което не позволява на крадеца да влезе със сила. Някои модели дори са защитени от куршуми.

– Огнеупорни – високите температури, при които са изработени основните листове на блиндираните врати, са направили метала бавно топящ се и това Ви дава повече време да реагирате при пожар.

– Дълготрайни – да, не са вечни, но блиндираната врата издържа дълги години, без да се изхаби и без да изгуби изначалния си вид.

Видове блиндирани врати

Основни модели – те са изключително изчистени, приличат на обикновени метални врати, отварят се на 180о и са устойчиви на вода, вятър и рязка смяна на температурата. Пантите са около 14 мм и издържат натоварване от 500 кг на сантиметър. Тези врати вървят обикновено с четири идентични ключа.

Елит – издържат натоварване от 1000 кг на сантиметър. Имат две ключалки, които са против пробиване, против къртене, рязане и изтръгване. Има около 17 защитни точки, които включват не само вратата, но и касата около нея, стената и пода. Може да се нарече още „врата-трезор“.

Стъклени – изключително подходящи за малки, двуетажни и едноетажни къщи или вили. Блиндираните врати не винаги трябва да имат стоманен скелет и застрашителен вид, за да Ви защитават. Няколко италиански компании се занимават с усъвършенстването на бронебойни стъклени врати. В категорията за „противодействие срещу взлом“, която включва скала от 1 до 6, тези врати имат категория 4, което ги слага на същото ниво като нейните предшественици.

 

Титанови – странно е, че на пазара единствените модели, които ще намерите, са с цвят на титан и титаниеви елементи, но нищо повече при все, че титанът е най-лекият и издръжлив метал. Причината да не се произвеждат изцяло титаниеви врати е, че металът е твърде ценен за някои големи държави и той се съхранява като национално богатство за изработването на брони, бойни машини, подводници и за други военни нужди.

Конструкция на блиндираната врата

В основата си вратата има два вертикални стоманени листа, пресовани с машина. В тях са инсталирани заключващите се механизми. Листовете са покрити с минерална вата. Фронталната част може да е отново от стомана, прахово боядисана или покрита с фолио, може и да е покрита с масивно дърво или дървени елементи. Блиндираните врати с прозорчета и стъклени декорации имат стоманен скелет с много повече вата.

Идеалната блиндирана врата

Тя има следните функции:

– аларма, която да предупреждава при опит за взлом;

– умна ключалка – отключва се само с магнитен ключ или смартфон;

– щифтове – броят им не е толкова важен, колкото местата, на които се намират;

– верига – не е задължителна, но затруднява крадеца и се препоръчва, ако се местите в ново и непознато жилище;

– втора ключалка;

– електронна шпионка – позволява да виждате кой е пред вратата, без да се приближавате, както и да правите записи.

Има едно последно нещо, за което да внимавате, когато избирате блиндирана врата за своята къща – това е самият вход. Преместете всички вази, саксии, храсти, всичко в близост. Нека тази точка от къщата Ви бъде видима от всяка част на улицата, за да се предпазите от крадци.