Малкото означава повече, според новата тенденция сред интериорните и входни врати. И това наистина е така – сдобийте се с повече визуално и физическо пространство със следните креативни идеи. 

Интериорни врати

– дървени и имитация на дърво – такава е водещата тенденция сред интериорните врати през новата година. Независимо дали дървото е масивно или е просто шперплат, покрит с фолио, моделите имат сходен дизайн – вратите са разделени на широки панели, които ги карат да изглеждат по-масивни, отколкото са в действителност. Дръжките са в същия тон, малки и незабележими, но с класически извивки. При моделите от масивно дърво бравата е заменена с вдлъбната дръжка за по-добър захват. Широките дървени врати са оцветени предимно в тъмен орех. Някои се плъзгат върху релса и сa идеални, в случай че имате нужда от нещо средно между стена и врата.

– остъклени – френските врати, които са почти изцяло остъклени, тази година остават на заден план за сметка на новите модели, които разчитат на съвсем малко количество стъкло, понякога дори само една лента. Най-известните модели интериорни врати са боядисани в бяло и имат едно тясно прозорче по цялата си дължина. Тази проста техника кара вратата да изглежда изключително модерна. В други случаи прозорците са поставени в необичайни геометрични форми в центъра или оцветени в различни цветове, подобно на розета.

– обикновени – модели, които съвсем не изглеждат обикновени. Вратите са по-тесни от обичайните и се използват предимно за бани или малки помещения. Сред тях се отличават дизайните на редуващо се матирано и гланцирано покритие, независимо дали е имитация на дърво или метал. Редуването може да е гладко и релефно, дори да е в един и същи цвят.

Входни врати

Водещият материал за входни врати през новата година е махагонът. Както и неговият достоен заместител – фурнирът. Дървото е луксозен и богат материал, пищен и дълготраен. Дизайнерите съветват, ако желаете да придадете по-модерен външен вид на входната си врата, изберете модел по поръчка. Много популярна е смесицата между дърво и стоманени листове.

 

В духа на тенденцията за визуално по-широката врата, вместо да сменяте старата или да вършите ремонтни дейности, някои дизайнери съветват да сложите допълнителна рамка от двете страни. Рамката може да е най-обикновена – просто рисунка или релеф, може и да е от дърво, но много по-широка, подобно на рамка на картина. Като живеете в къща, можете да си позволите рамка със стъкло. За да скриете факта, че зад стъклото има гола стена, използвайте подходящи завеси от вътрешната страна. Така ще създадете илюзия за тържествен, параден вход.

 

Други интересни детайли, които можете да добавите, е малка козирка с осветление; висящи саксии с цветя или цветна пощенска кутия, на която да пише номера на дома Ви. Една от креативните идеи е да облицовате входната си врата във фолио на цветя, а изтривалката да има принтове на трева. Да влезете в крак с новата година понякога става и по най-лесния начин – просто пребоядисайте входната си врата. Специалистите съветват да използвате цвят, който ще кара вратата да изпъква, т.е. ако стената около нея е бяла, изберете червено или тъмносиньо, а ако е сива или черна – пастелен нюанс.

 

Вратата според нуждите

За очарователна и елегантна врата, потърсете остъклени модели, за предпочитане – с дизайнерско стъкло в пастелни тонове за завършен вид. Ако предпочитате по-модерно изглеждащите, но достъпни врати, имате два варианта – ламинат или фурнир. И двете представлява фолио с различни шарки и дебелина между 6 и 15 мм, а разликата е, че ламинатът е смес от хартия и пластмаса, докато фурнирът се прави от тънки листове дърво. Ако пък желаете напълно да се потопите в духа на новата тенденция, минимализмът, обърнете се към азиатската култура – можете да избирате между плъзгащи се врати и „изчезващи“, които потъват в стената. Идеални са за малки апартаменти.