Ако за Вас ключовото предимство при интериорните врати е естетиката, то дървените врати са отговорът. Дървото е най-екологичният материал, който е не само възобновяем ресурс, но и ценно допълнение към Вашия дом.

Видове дървени врати

Те биват два основни типа – масивни и от инженерно дърво. Вратите от масивно дърво (класически тип) са направени от цяло парче дърво или от няколко елемента, скрепени един към друг, за да се получи непрекъсната, здрава конструкция. Инженерната дървесина има два слоя: външният се нарича фурнир и е направен от по-скъпо и привлекателно парче дърво, докато вътрешният е плътен, но съставен от по-евтина дървесина. Това прави вторият тип врати значително по-достъпни от първия. Инженерните врати няма да се изкривят от времето и влагата, но пък масивните врати са много по-лесни за ремонт.

Вижте и разнообразни видове обков за врати

Предимства на дървените врати

 1. Класически и привлекателен външен вид – дървото е естествен, многофункционален и гъвкав строителен материал. Откъм дизайн, дървените врати се предлагат в изключително широк диапазон, в сравнение с PVC, фибростъкло и метал. Дървената врата може да бъде както гладка, така и релефна, със стъкло, метални орнаменти или други любопитни детайли. Цветовата гама също няма равна – можете да избирате както между нюанси на класическото кафяво (включително сиво и черно), така и да разнообразите с монотонни, ярки или пастелни бои.
 2. Дървената врата е универсална – подходяща е за всяко помещение в дома Ви. Не е нужно да променяте изцяло интериора си, да купувате мебели, да пребоядисвате стени или да извършвате други ремонтни дейности, за да ги впишете. Дървото е онова, което дава тон и което хармонизира отделните елементи на дома Ви.
 3. Уют – дървото е синоним именно на това – уют, домашно огнище, а също на нещо старо, познато, към които изпитвате силна носталгия. Спомените на много хора са свързани по един или друг начин с дървото, мириса му, стабилността и директната връзка с природата и познатото.
 4. Уникалност – не съществуват дървени врати, които да са еднакви. Всяка част по тях, всяка нишка и възел са уникални и неповторими.
 5. Сигурност и дълготрайност – дървените врати са познати на човечеството от векове, което означава, че те са преработвани до съвършенство. Самата им тежест ще Ви накара да се почувствате сигурни и защитени, а материалът ще издържи дълги години и множество ремонти.
 6. Изолация – дървото има отлични изолационни качества с R-стойност на пазара за врати. То умее да задържа еднакво добре както топлина, така и излишен шум. Устойчиво е на резки температурни промени, като по този начин намалява сметките за електроенергия.

Видове дърво за интериорни врати

 1. Махагон – той е по-траен, здрав и стабилен от дъба. Нишките му са прави, структурата – зърнеста, а цветът – червеникав. Поема добре боя и лак. Универсален материал, подходящ за използване и на открито.
 2. Черна елша – тази дървесина е известна с естествения си цвят на мед. Много популярен материал за вили и селски къщи. При мебелите се използва като заместител на ореха. Елшата е гъвката и твърда, идеална за интериор със светли и идилични тонове.
 3. Бор – евтина и лека дървесина, известна със своя жълтеникав или белезникав цвят с тъмнокафяви възли. Борът е от онези материали, които с времето стават все по-привлекателни, но в същото време това е мека дървесина, склонна към надраскване.
 4. Череша – прекрасни, естествени червеникаво-кафяви до златисти тонове. На тази дървесина ѝ е нужен само лак. С времето има склонност да потъмнява.
 5. Клен – кремаво бяло, от време на време червеникаво. Плътно дърво, известно със здравината си. Поема цветовете добре и имитира махагон или череша.
 6. Дъб – зърнеста, твърда дървесина, деляща се на два вида – червен дъб (от светлокафяв до розовочервен) и бял (тигрова ивица). Една от малкото водоустойчиви дървесини.
 7. Орех – варира от шоколадово кафяво до жълто. Модерен външен вид с уникални шарки.
 8. Секвоя – живее до 2500 години и дървесината ѝ също е устойчива на влага. Не избледнява с времето и също има красив завършек.


Разгледайте и нашите интериорни врати тук : https://vratiabc.com/eurostill