Ако бъдат избрани правилно, дръжките за интериорни врати могат да се превърнат в същинско бижу. Интериорните врати имат множество функции – те не само разделят и обозначават предназначението на различните помещения в дома Ви, но и придават завършеност на дизайна; помагат Ви незабелязано да запазите топлината през зимата и прохладата през лятото. В сравнение с вратата, дръжките може да изглеждат като съвсем дребен детайл. Ще си кажете „Повечето врати вървят в дръжки, нали?“ Дръжките обаче са нещо много повече – те определят стила на вратата, удобството при влизане и надеждността на затваряне.

Различни видове дръжки и обков можете да разгледата в нашата секция тукhttps://vratiabc.com/%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D0%BE%D0%B2


В търсене на правилния дизайн

Когато решите да смените дизайна на дръжката си с нов, трябва да направите това с всички интериорни врати. Дори да не държите да използвате дизайна навсякъде, той трябва да е сходен, т.е. една къса права дръжка на хола рязко ще се различава от една извита и масивна в спалнята. От друга страна, различните дръжки не са практични, особено когато влизате механично от стая в стая и ръката Ви увисва във въздуха или се удряте във вратата, защото не сте съобразили различната дължина и вид на дръжките. Можете дори да пострадате и да се раните.

 

Традиционни или модерни дръжки

Традиционните дръжки са колкото практични, толкова и незабележими. На вид са прави, с дълбок жлеб за по-добър захват. И това е специалното у тях – простотата и функционалността. Модерните дръжки също не са за подценяване, сред тях ще срещнете много добри попадения. Те могат да се разделят грубо на такива с привлекателен външен вид и такива за ежедневна употреба. Интериорните врати се ползват всеки ден, така че определено не се нуждаете от модел, който да Ви напомня за себе си всеки път, когато влезете от стая в стая.

 

Като цяло, дръжките се делят на прави и леко извити. Всичко останало е въпрос на дизайн и личен вкус. Дръжките стил „топка“ все още не са особено популярни в България, но се намират любопитни модели, сред които дървени, метални, квадратни и дори стъклени.

 

Форма на дръжките

1. Овална – без дефиниран ръб, с извита розетка. Овалът може да е по-тумбест в средата за по-добър захват и удобство.

2. Кръгла – на вид дръжката е съвсем обикновена и няма типичния жлеб на традиционните модели.

3. С ръб – правоъгълна дръжка със съответстваща ъглова розетка. Строг, съвременен дизайн за работен кабинет или офис.

4. Класическа – извита или права, с вариации на покритието, най-често месинг.

5. Съвременна – елегантни, семпли и минималистични. Ще ги срещнете в цвят хром, бронз, дори чисто черно с малка или липсваща розетка. 

Видове врати

Когато говорим за дръжки, видът на вратата е отправната точка за дизайна на дръжката. Ако имате панелна интериорна врата, то вероятно е малко по-тежка и масивна, което я прави подходяща за златисти, традиционни дръжки с извивка и декорации. Вратите с панели обичайно имат четири или шест панела – колкото повече, толкова по-класически. На вратите от естествено дърво златото също отива повече. Вратите с покритие от плоскости или фурнир са по-близо до модерните интериорни врати, което ги прави подходящи за матирани, контрастни дръжки, включително чисто черно. Металикът е универсален и най-предпочитан. Стои еднакво добре върху имитация на ясен, бук, череша, абанос, клен, дъб и орех, както и върху боядисани врати, било то в кремави тонове или ярки цветове.

 
Функционалност

Дръжката не е просто красив детайл от интериорната врата. Тя трябва да е съобразена и с няколко други фактора. Например, колко тежка е вратата? Какви панти са необходими, за да носят тази тежест? Колко често използвате всяка врата и помещение? Достъпни ли са за хора от всички възрасти? Ако изпаднете в затруднение и не можете да решите всички въпроси наведнъж, подгответе си резервен вариант и знайте, че за класическите дръжки с жлеб никога не е късно.