Съществуват два типа бюджетни интериорни врати – такива, които са направени от евтини материали, и такива, които са на промоция. Трудно е да се каже със сигурност кой превъзхожда по качество и кой – по естетика, но общото помежду им е, че са достъпни и че не впечатляват с външен вид толкова, колкото с практичност. Когато се налага да се съобразявате със строг бюджет и да изберете евтина интериорна врата за дома си, това не означава, че тя обезателно ще изглежда толкова, колкото струва. Понякога едно пребоядисване или подходяща декорация са способни да я преобразят до неузнаваемост.

 

Без козметични промени

Ако разполагате с бюджет единствено за интериорни врати, но не и за боя, фолио или декоративни елементи, то трябва да сте изключително внимателни в избора си. Интериорната врата е по-евтина, ако купувате само крилото, без рамката. Ако вече имате врата, която искате да подмените, трябва да свалите мерките ѝ. Ако имате само рамка, мерките се взимате от вътрешната страна (както и ако нямате изобщо рамка или врата).

 

Първо, измерете височината на лявата и дясната страна, а после – на горната и долната. Накрая, измерете ширината. Проверете повторно измерванията си и ги запишете в тази последователност, тъй като каталозите с врати са подредени на принципа височина-ширина-дебелина. Когато измервате стената, извадете от сметките си 10 мм.

 

Повечето евтини интериорни врати са или без покритие, или боядисани в бяло. Най-обикновените модели са с кухо ядро и гладка повърхност, докато по-скъпите имат панели в разнообразни форми; рядко биват остъклени.

 

Бравата е следващият елемент, за който трябва да помислите. Уверете се, че се намира от правилната страна (с вътрешно или външно затваряне, ляво или дясно), а също така и че вратата изобщо има брава. Някои интериорни врати се предлагат без брава, за да се намали по този начин цената им. Ако предназначението ѝ е за кухня или дневна стая, няма да Ви е необходим заключващ механизъм. Комплект извити метални дръжки ще са Ви напълно достатъчни.

 

С леки козметични промени

Тук става дума за боя, лак, фолио или нова брава. Ако желаете класически външен вид, използвайте лак. Той се предлага в четири основни нюанса – от медено до тъмен карамел. С малко познания за видовете скъпа дървесина и подходящата основа, можете да имитирате дъб, череша и дори махагон. Боята не изисква толкова голяма подготовка, но специфичното при нея е, че е плътна и силно покривна, така че трябва да работите с чиста четка и да имате бавни, прецизни движения, за да не оставите балончета по повърхността. Самозалепващото се фолио се предлага във всевъзможни цветове и шарки, може да е с един или два слоя, гланцово и матирано. Нужно е само основата да е гладка и добре почистена и да имате PVC шпатула под ръка. Предварително демонтирайте бравата и плочката, за да Ви е по-лесно. Колкото до самите брави, на пазара ще откриете стотици модели – иноксови, позлатени и дори от ковано желязо.

 

С големи козметични промени

Суровият МДФ е най-предпочитаният материал, когато желаете да измените вида на евтината интериорна врата. Сами по себе си МДФ плоскостите са по джоба на всеки, предлагат се и с покритие и могат да се пригодят към всеки дизайн или интериор, като утроят цената на вратата Ви. Нужно е единствено да имате необходимите инструменти – трион, нивелир, горещо лепило и идея за дизайн. Същесрвеното при панелните врати е, че всичко трябва да е симетрично и каквито промени правите от едната страна, същите трябва да си личат от другата. Можете да направите рамка с МДФ, така че основната част да изглежда хлътнала, или панели, при които основната част е изпъкнала.

 

На който и вариант да се спрете, помнете че нищо не е перманентно и можете да приложите идеите си на по-късен етап. Кой знае? Накрая можете да имате по-красиви интериорни врати, отколкото сте предполагали в началото.