Какво очаквате от една интериорна врата? Да се поддържа лесно или да изглежда добре? Да е устойчива на надрасквания или да събира погледите на гостите Ви? Различните нужди и приоритети направиха пазара на интериорни врати наистина богат. Сред моделите ще откриете както привлекателни врати с изкуствена повърхност, така и модели от естествени плоскости, които имитират вида и усещането на масивното дърво. Всеки от тези видове интериорни врати имат своите предимства и недостатъци.

 

МДФ (MDF) интериорни врати

Освен че е най-популярният представител на плоскостите с изкуствено покритие, МДФ е и един от най-евтините, заради което интериорните врати са достъпни за повече домакинства. МДФ се различава от ПДЧ плоскостите по големината на използвания дървен материал.

 

Предимства на МДФ:

            - той е продукт на рециклирана дървесина, благодарение на което спасява дървета от изсичане;

            - няма възли и неравности, които да нарушават гладката му повърхност;

            - устойчив на определени насекоми, тъй като се обработва с химикали и лепила;

            - може да бъде боядисан или лакиран, за да заприлича на истинско дърво, или да бъде покрит с ламинат или фолио;

            - лесно се реже и пробива, без да се повреди.

 

Недостатъци на МДФ:

            - има сравнително по-малка плътност от масивното дърво и не издържа дълго време;

            - напуква се при силно напрежение;

            - ако вода проникне под покритието, започва да набъбва;

            - не задържа лесно пирони и винтове;

            - ако сами режете или пробивате МДФ плоскости, ползвайте маска и очила, защото можете да вдишате формалдехид, който се използва в производствения процес. Формалдехидът предизвиква дразнене на очите и белите дробове.

 

Фурнировани интериорни врати


Въпреки че представлява естествено покритие, той няма качествата на вратите от масивно дърво, които обикновено се правят от едно цяло парче. Фурнирът е изработен от няколко слоя естествено дърво, слепени един върху друг. Всеки слой може да е от различен вид дърво (меко или твърдо), придавайки на вратата различни качества, като гъвкавост, издръжливост, плътност. Фурнирът е синоним на високо качество, много популярен сред клиентите заради отличното съотношение между цена и качество.

 

Предимства на фурнира:

            - напълно екологичен;

            - устойчив на промени в температурата и влажността;

            - всяка врата от фурнир е неповторима, защото шарките и възлите на дървото, от което е направен, са видими;

            - механичните повреди са лесно поправими.

 

Недостатъци на фурнира:

            - текстурата на покритието им е неравномерна (освен ако за Вас това не е плюс).

 

Интериорни врати с термо-фолио

За разлика от декоративното фолио (което по-разнообразно и достъпно), термо-фолиото съдържа тънки слоеве винил. Устойчиво е на вода и замърсяване, поддържа се лесно и е подходящо за малки деца и домашни животни. Цветът не се променя с годините, за разлика от традиционните бои и лакове.

 

Недостатъците са, че термо-фолиото е чувствително към топлина. Не го ползвайте за вратите на кухни, където винаги е горещо или влажно. В противен случай, лепилото под винила ще започне да се топи и ще се отдели от основата. Веднъж изложено на силно нагряване, фолиото става чупливо, лесно се надрасква, появяват се вдлъбнатини и мехури.

 

PVC интериорни врати
Като интериорни врати, ще ги видите предимно за баня. Положителните им страни са, че термитите не са проблем; здрави са и издръжливи; леки; изискват малко поддръжка; устойчиви на химикали и влага; предлагат се в широка гама от цветове. Отрицателните страни са: нямат привлекателен външен вид и силно ще се открояват спрямо останалите интериорни врати.

 

Частично остъклени интериорни врати

Тези врати могат да имат различни механизми на отваряне, което всъщност е част от плюсовете им. Стъклото може да е прозрачно, матирано, релефно, оцветено, за да подхожда на всеки интериор. Тези врати се поддържат лесно, устойчиви са на влага, визуално разширяват помещението и внасят повече светлина. Сред минусите са по-високата цена, теглото и лошата изолация.