Как да изберем цвета ?

Няма строги правила при избора на цветове за интериорни врати. Въпреки това те заемат достатъчно голяма площ в интериора и е трудно да бъдат направени невидими, така че лошо подбраният цвят може да се превърне в излишен елемент в стилистичната композиция на помещението.

За да се избегне това, опитните дизайнери са разработили редица ефективни препоръки за цвят на интериорните врати:

Палитра от естествени нюанси. За много интериори няма нищо по-хубаво от естествеността. Естественият цвят на дървото, дори и да е само фурнир, отговаря на изискванията на класическия интериор, на някои етнически и модерни тенденции, на екологичните стилове, близки до природата. Модерният интериор може да подкрепи желанието за простота и функционалност с дизайн на щори в различни нюанси (бежово, слонова кост, орех, графит, капучино), а желанието за лукс в исторически стил може да бъде задоволено от състарени панели в нюанси на скъпа дървесина (череша, махагон, венге, мока, тиково дърво) и със сложен декор (позлатена патина, витражи, лазерно рязане).

Може да ви е интересно да прочетете и : Монтаж на интериорна врата – Топ Съвети

Топли цветове в топли интериори. За да не пропуснете и да не нарушите хармонията в един уютен интериор от топли и приятни за окото нюанси, си струва да спрете избора на цвят на интериорната врата в същия топъл спектър. Това може да бъде червено, оранжево и жълто с различна интензивност, охра, разтопено мляко, горчица, орех, кафяво и някои зелени нюанси. Златните фитинги се съчетават добре с топлия цвят. Тук могат да се забележат и пастелни тонове (праскова, пудра, шамфъстък и други). Със същата цветова температура като червеното или жълтото, те имат по-малка наситеност, но също така се вписват хармонично в цялостната композиция на интериора.

Студени тонове за хладни интериори. Тези нюанси са характерни за готически, романски и скандинавски интериор, както и за съвременния минимализъм, лофт и техно. Тук добре работят синьо, сиво, студено бяло, тъмни цветове, плексиглас, акрилни и плексигласови елементи, хромирани и огледални повърхности и сребърни фитинги.

Прочетете и : Какво покритие да изберем за интериорната врата?

Използване на контрастни тонове. Бялото ярко контрастира с черното, а черното подчертава бялото. Това правило може да се използва, като се изберат тъмни врати под светъл под (черешово дърво и светлосиви керамични плочки, черно тиково дърво и бял ламинат) и обратно (тъмен орехов паркет и бели врати).

Универсален цвят. При основната палитра е важно правилно да се разположат цветните петна в помещението, но чрез успешното комбиниране на тези цветове задачата е много по-лесна. Основните цветове са: бяло, сиво, светъл лимон, теракота, сметана, пясък, бежово, кафе с мляко, перла, чисто дърво, люляк, светло розово, мента, нежно синьо и блатно зелено.

Може да разгледате моделите в нашия сайт : Интериорни врати Стара Загора

Избор на обков

Познаването на видовете обков за интериорни врати ви позволява да изберете правилния дизайн. И на това трябва да се обърне толкова внимание, колкото и на избора на крилото на вратата. Една откровено евтина дръжка на дървена врата от висок клас може да направи нелепо впечатление. Но монтирането на скъп обков (същите дръжки) на врата от бюджетна категория е оправдано. Това създава по-елегантна атмосфера.

Ако е необходимо просто заключване, трябва да се избере устройство без ключалка. След това заключването на вратата се подсигурява с помощта на стоманено уплътнение, което разделя вратата и архитрава. В някои случаи уплътнението е снабдено с топче. Тази конструкция е много стабилна дори по време на активна употреба. Блокировките и ключалките се регулират с помощта на дръжката, включена в комплекта.

Предназначението и местоположението на вратата оказват влияние върху избора на материалите, използвани за направата на продукта. В спалнята например са необходими врати с добри изолационни свойства, за да не пречат на съня с шум, в кухнята - врати с миещо се покритие, а вратите в банята трябва да са устойчиви на влага. Съвременните производители използват разнообразни материали, които си струва да бъдат разгледани подробно.