Вземането на решение за избор на интериорни врати не е лесна задача, поради голямото разнообразие на пазара. Да вземем за пример две привидно еднакви врати. Но едната врата е евтина, а другата е три пъти по-скъпа. Защо такава голяма разлика в цената? В една и съща фабрика се правят както скъпи врати, така и по-евтини. И тези, и другите са направени от иглолистна дървесина. При производството на скъпи и евтини врати се използва не само масивна дървесина, но и дървена плоскост, изработена от дървени стърготини, импрегнирани с лепило. Ако ремонтирате и подменяте основни елементи и мебели в дома си, определено е важен изборът на скъпи или евтини интериорни врати. И двете имат своите плюсове и минуси. Нека видим какви са те, за да ви помогнем в избора.

Каква е разликата между скъпи и евтини интериорни врати?

Оказва се, че за скъпи и евтини интериорни врати изходният материал е един и същ. Но всичко опира до съотношението на материалите - скъпите врати имат повече масивна дървесина, докато евтините са доминирани от дървени стърготини. В евтина масивна дървена врата се прави само основата (правоъгълна рамка). Една скъпа врата е напълно сглобена от масивни дъски. Евтината врата се сглобява бързо - първо правят рамка, след това я запълват с картон отвътре, така че такава врата е много по-лека. След това вратата се изпраща на конвейера, където рамките се залепват с листове дърво. Скъпите врати се сглобяват ръчно. Частите им се залепват заедно и след това се закрепват с метални скоби. В скъпата врата, стъклената вложка е един от важните детайли. Стъклото не се поставя в готовата врата, а се вгражда в началните етапи. Скъпите интериорни врати често са изработени от такива материали, които са по-здрави и издръжливи. Освен това, някои модели са специално проектирани със шумоизолиращи свойства. Ако са от известна марка, цената на такива врати може да се увеличи значително. Но пък предвид предимствата си струва да отделите толкова пари за интериорни врати.

 Повърхността на евтините интериорни врати е намазана с лепило и просто покрита с цветен филм, което придава на вратата красив вид. Филмовите листове с необходимия размер се залепват към вратата и двете страни и се изпращат във фурната и под пресата. Едни от най-евтините врати са MDF вратите. Изработени са от изсушени дървесни влакна, които се обработват със свързващи вещества, оформят се в плоча и след това преминават през горещо пресоване. Покритието на MDF вратите може да бъде различно, включително ламинирано, PVC фолио, еко-фурнир и боядисано. Такива врати са устойчиви на влага  и мухъл, на деформации и различни механични въздействия, в зависимост от покритието. Що се отнася до евтината интериорна врата, със своята достъпна цена и богат избор на стил, тя несъмнено привлича все повече потребители. Някои евтини интериорни врати не е задължително да са изработени от по-лоши материали. Напротив, има продукти, които спокойно могат да се конкурират с ултра скъпите модели на пазара. Нещо повече, евтините интериорни врати могат да ви спестят пари, които лесно можете да инвестирате в други неща.

Материалът е най-големият фактор, определящ  цената

Интериорните врати от масивно дърво предлагат най-висока стойност. Цената на интериорните врати от масив варира в зависимост от вида на използвания дървен материал, но като цяло вратите от масив са едни от най-скъпите. Днес стъклото, което все повече се използва за крилата на вратите, също става все по-скъпо.

Обичайни аксесоари като дръжки, брави и панти също влияят на цената

 За щастие се предлагат в широк диапазон от цени. За някои интериорни врати стандартните брави и дръжки са включени в цената, но срещу доплащане можете да получите дръжки, които са по-стабилни, с по-нестандартна форма или в същия цвят като вратата. Дори вратата да няма допълнителни лайстни или стъкла, такава дръжка може да я превърне в изящна и скъпа интериорна врата.