Стъклото се изработва от три прости съставки – калцинирана сода, пясък и варовик. Стъклото се асоциира с прозрачност и твърдост, но въпреки това остава крехко и чупливо. То е способно да внесе изтънченост и разнообразие в интериора, за него може да се намери място навсякъде из дома. Когато се използва  в изработката на интериорни врати, стъклото може да допринесе с по-привлекателен дизайн, повече светлина, енергийна ефективност и интимност.

 

Защо да изберете стъклени интериорни врати

Интериорните врати могат да бъдат изцяло или частично остъклени. Също така, самото стъкло може да бъде прозрачно, матирано или оцветено, според това каква е визията за дома Ви. Като цяло, стъклото не може да се сравни с дървото или метала, но то е също издръжливо, естетически издържано е, а и на пазара ще откриете няколко изключения при закаленото и бронираното стъкло.

 

Първата причина да изберете врати от стъкло е, че те изглеждат едновременно интелигентни и шик. Също като дама, която разголва едното си рамо, за да привлече внимание, интериорните врати предлагат иновативни дизайни с вълнообразни или геометрични форми, в които е инсталирано стъкло. Друга положителна черта на стъклото е, че не се нуждаете от допълнителна светлина, особено през деня. Ако интериорните Ви врати са поне частично остъклени, винаги ще имате малко светлина в коридора.

 

Стъклото е практично, особено когато говорим за плъзгащите се врати – те създават допълнително пространство, защото самите те не заемат много място, а и се поддържат много по-лесно от традиционните врати с панти. Не на последно място, интериорните врати със стъкло са лесни за поддръжка, тъй като по тях не остават петна или следи от подметки.

 

Подходящата комбинация

Разбира се, няма да намерите изцяло остъклена интериорна врата (това би било врата за баня). С други думи, интериорната врата трябва да има някаква рамка, било то от дърво, метал или комбинация от двете. Традиционно стъклото се допълва най-добре от дърво или имитация на дърво (фурнир), като възможностите за дизайн за безкрайни – от модерни и простички линии по протежението до комплексни геометрични плетеници. Металните рамки, от друга страна, придават по-класически вид. В миналото рамките са били черни, тънки и придружени от флорални елементи, най-често пики. Днес металните врати са по-често блиндирани, което означава че и стъклото може да е бронирано за по-голяма сигурност. Стъклени елементи ще откриете и при по-обикновените врати с кухо ядро или PVC.

 

Видове стъкло, използвани за направата на интериорни врати

1. Изолирано стъкло – подходящо за места с ниски температури. Състои се от две слепени стъкла без въздушен проход помежду им.

2. Текстурирано стъкло – най-популярно е матираното стъкло, но може да е релефно, на пръски, дъги и други форми, които го правят непроницаемо за човешкото око.

3. Прозрачно стъкло – подходящо за малки апартаменти с ограничен достъп до светлина.

4. Цветно стъкло – съдържа смес от селективни метални оксиди. Контролира интензивността на естествената светлина, идваща отвън. Подходящо е и за външни врати.

5. Закалено стъкло – те е термично и физически по-здраво от обикновеното стъкло. Ако се счупи, се превръща в малки кубчета. Задните прозорци на всички автомобили имат подобни.

6. Витраж – смес от стъкло и олово, защитена с медно фолио. Витражът обикновено се комбинира с дърво и дърворезба. Подходящ е за класически домове.

7. Двойно/тройно остъкляване – подходящо за шумоизолирани стаи, кабинети и детски стаи, ако имате ученик у дома.

8. Ламинирано стъкло – състои се от два пласта стъкло, между които има поливинил. Той може да е във формата на мрежа. Ламинираното стъкло прилича на закаленото, но се чупи по различен начин.

9. Отразително стъкло – подходящо за дневната или гостната. Прави пространствата по-големи. Ако стъклото е огледално само от външната страна, това Ви позволява да виждате какво се случва в коридора и съседната стая, без да бъдете забелязани.


Разгледайте онлайн нашите модели врати със стъкло туй  : https://vratiabc.com/interiorni-vrati-sus-stuklo