Няма нищо по-красиво и желано за интериорните врати в хола да са от естественото дърво. Но тъй като цената му не винаги се вмества в бюджета на всеки, на пазара ще откриете множество имитации, често пъти, по-леки и функционални. Едни от тези модели врати се изработват от фурнир или ламинат. Въпросът е – каква е разликата? Всеки от тези материали има своите предимства и недостатъци, като в същото време трябва да включите в сметката си трайността, поддръжката и цената им.

 

Интериорниврати от ламинат

Изработват се от редуване на листове хартия и пластове смола, здраво слепени заедно. Помежду им се поставят пчелни клетки от композитни материали, може и правоъгълни. Кухите врати са по-леки, но тези с пълнеж имат звукоизолационни свойства. Ламинатът се покрива с фолио в различни шарки и цветове; може да бъде с текстура, гланциран или матов. Успешно имитира дърво или камък. Почиства се лесно и приляга на всеки интериорен дизайн.

 

Интериорни врати от фурнир

Фурнирът е тънък слой твърда дървесина, който придава дървесен ефект. Дебелината варира между 0,5 и 1 см. Тъй като повърхността на тези врати е дървена, техните модели са ограничени до лак и боя. Главното предимство на фурнира е, че няма да се огъне или изкриви с времето. Фурнирът е наречен още „достъпна естетика“, защото е природосъобразен и екологично чист. Прави се от всички видове дървесина с помощта на специален широк трион. Тъй като идва от естествен източник, той е нетоксичен и оставя минимални отпадъци при обработка.

 

Поддръжка

Ламинираните интериорни врати за хол са лесни за поддръжка, устойчиви са надраскване, на гниене и вода, което ги прави подходящи за собственици на домашни любимци и родители с малки деца. Вратите от фурнир изискват внимание и поддръжка, тъй като горният им слой е дървен. Това означава, че ще трябва да ги пребоядисвате или лакирате, за да подсигурите дълголетието им.

 

Ламинат или фурнир?

В ценово отношение, ламинатът е по-достъпен, докато фурнирът е сравнително по-скъп. Ламинатът е подходящ за по-модерни домове, а фурнирът – за по-традиционни. За хола ламинатът може да има две лица – едно, което да гледа само коридора и да подхожда на цветовете и стила му и второ – което да отразява шарките и багрите на съответната стая (спалня, трапезария и прочие). Вратите от фурнир са еднакви от двете страни, но тъй като са традиционно изглеждащи, са универсални от всяка гледна точка. Предпочитани са за спални и детски стаи заради добрата си шумоизолация, както и за работни кабинети заради привлекателния си външен вид.