Интериорни врати

Дървени врати, алуминиева дограма, матирано или прозрачно стъкло – това са само част от възможностите, които имате при избора на интериорни врати. А какъв е стилът на Вашия дом? Средиземноморски? Класически? Модерен? Уверете се, че Вашите врати също ще се впишат в обстановката.

Изборът на интериорни врати

Няма такова нещо като универсален дизайн или врата, която да отговаря за всяка стая, стил и нужда. Вашият избор зависи от Вашия вкус.

Можете да започнете своето проучване върху интериорните врати през интернет, за да добиете представа за видовете. Препоръчително е обаче да не се осланяте само на инстинкта си, а да идете лично, да разгледате отблизо избраните от Вас модели и да прецените на око. Когато докоснете повърхността и усетите тежестта на вратата при отваряне и затваряне, можете да направите по-добър избор, отколкото само като мерите и си представяте как би изглеждал крайният резултат.

Избор на материал

Това е може би най-сложната и отговорна стъпка при избора на интериорни врати. Ето някои типични материали, на които можете да се спрете:

– солидно дърво – класически избор, традиционен материал, който предлага голямо разнообразие от дизайни и цветове и може да задоволи дори най-капризния вкус. Масивното дърво е издръжливо на влажен климат и е идеално решение в дългосрочен план. Вратите от дървесина обикновено са по-скъпи, особено ако избрания материал е в малки количества.

– кухи дървени врати – ако пазарувате с ограничен бюджет, една куха дървена врата е по-практично решение. Кухите врати са с лека пяна и картон между панелите. Тези врати са изключително леки, можете да ги окачвате и сваляте сами. Недостатъкът е, че лесно може да се пукне и повреди, ако ударите нещо тежко в нея, например, докато местите мебели. Някои видове кухи врати са покрити в ламиниран фурнир, който се предлага в различни дизайни и цветове – това е най-икономичният начин да пригодите новата си врата към настоящия интериор.

– алуминий и стъкло – стъклените и металните врати създават изчистено и изтънчено усещане. Те са изключително скъпи и обикновено се ползват в офис сгради. Стъклените врати се предлагат и с матирани панели в случай, че имате нужда от уединение.

– мдф – този материал е изграден от рециклирани дървесни влакна и е изключително популярен сред интериорните врати. Моделите нямат зърнеста структура и масивност като дървените врати, но са икономични и идеални за кухнята, банята и офиса.

Съвети за инсталация на интериорни врати

Въпреки че някои от моделите са леки и лесни за окачване, не рискувайте да издраскате или повредите чисто новата си врата. Ако имате възможност, вземете специалист, и не махайте предпазното фолио, докато вратата не бъде окачена.

Топ интериорни врати за 2019

  1. Тигров дъб – видът на класически дъбови шарки придава на всеки дом естествено, топло и уютно усещане. Можете да комбинирате вратата със сходни подови настилки.
  2. Колорадо – съчетание на традиционен и съвременен стил. Пепелявият му цвят може да Ви се стори леко студен в началото, но когато се вгледате, ще разберете защо е един от най-продаваните модели врати.
  3. Орех – модерен лукс. Най-добре се съчетава със стъклени панели и е подходящ както за интериорна, така и за входна врата. Орехът е универсален – може да го ползвате за всякакви мебели, както у дома, така и в офиса си.
  4. Капучино – този цвят дървесина е от вътрешността на стеблото и е много семпъл, но елегантен. Идеален е за гостна и за хола. Предлага се предимно като френски двукрили врати.
  5. Тъмносив до черен – ако имате по-дръзка визия за дома си и търсите нещо, което ярко да се откроява, но все пак да се вписва в обстановката, потърсете интериорна врата от тъмно дърво. Тези модели могат да са матирани или гланцирани и са подходящи за снежнобели стени.