Вратите притежават изключително важна функционална и естетическа роля за всяка стая, дом и офис пространство. Освен че служат за да отделят отделните помещения, вратите имат и защитна функция, която ни осигурява спокойствие и уединение. Друга важна характеристика на интериорните врати е това, че са основна част от цялостния дизайн на дома и трябва да бъдат подбрани внимателно, така че да съответстват на визията на жилището.

Днес повече от всякога наблюдаваме огромно изобилие на врати, включващо различен дизайн, цвят, размери, функции и разбира се разнообразие от материали, от които те се изработват. В следващите редове ще споделим с вас кои са основните неща, на които е добре да обърнете внимание, по време на избора ви на интериорни врати.

 

Функции на интериорните врати

В процеса на избиране на интериорна врата е от приоритетно значение да помислим за това, в каква среда ще я монтираме и каква функция ще изпълнява.

Когато говорим за мокро помещение, определено имаме нужда от влагоустойчива врата, а що се отнася до детските стаи е добре да помислим за по-шумоизолирана, но същевременно лека врата, която да се отваря и затваря без много усилия. Практичен избор за тийнейджърската стая е леснопочистваща се цветна врата.

А в случай, че имаме малки стаи е добре да предвидим пространството, което ще заема вратата и да съобразим нейните размери и масивност така, че тя да не създава неудобство, когато е отворена.

Практичен избор за всекидневната стая и кухнята могат да бъдат стъклените врати, благодарение на които можем  да се възползваме максимално от дневната светлина. Този тип изящни и деликатни врати е често предпочитан от клиентите, които държат на по-изчистен интериор.

 

Различни видове интериорни врати

В зависимост от наличната площ, с която разполагаме, можем да избираме между различни по вид врати:

  • Странично окачени - Това са най-предпочитаните врати, като тяхното крило се отваря едностранно. При тях е важно да съобразим посоката на отваряне, както с нашите предпочитания, така и с другите стаи, врати и мебели. Те биват:
  • Фалцови - Характерното при тях е Г-образната чупка, намираща се от едната страна на крилото, която покрива рамката на вратата, когато тя е затворена. Освен с класическия си естетически вид, този тип врати са известни с това, че осигуряват отлично уплътняване и по-добра защита.
  • Безфалцови - Основна характеристика на така наречените „тапетни врати” е това, че при затворено положение, се изравняват със стената. Предимствата, с които разполагат са: по-ниска цена, възможност за коригиране на ширината и височината и определяне посоката им на отваряне в последния момент. 
  • Плъзгащи се - При тях можем да избираме дали да ги монтираме в стената или успоредно на нея. Те са много подходящи за тесни стаи, от чието пространство искаме да се възползваме максимално. 
  • Сгъваеми - Този тип врати се отварят чрез сгъване, наподобяващо ветрило. При тях отново е налице спестяване на място, но за разлика от плъзгащите, когато са прибрани, сгъваемите врати стесняват отвора на вратата.

 

Какъв материал да изберем?

Важно е да отбележим, че материалът, от който е направена една врата е основният фактор, определящ  нейната цена. В зависимост от материала на изработка, вратите се делят на:

Врати изработени от дърво – Изключително стилни, масивни и уникални, тези врати могат да бъдат изработени от една масивна дървена плоча, както и от няколко залепени слоя.

Врати, изработени от дървоподобни плоскости (MDF или HDF) - Могат да се похвалят със значително по-ниска цена (от тази на дървените), стабилнст и устойчивост.

Стъклени врати – Освен с елегантна визия, тези врати са характерни с изненадващата си издръжливост, благодарение на закаленото или специално подсиленото си стъкло.

 

Избор на подходящ цвят

Планирайки как да изглежда интериорът на жилището ви и търсейки подходящи врати за него е важно да следвате една стилистична линия, която да свързва пода, стените и вратите, както в отношение на дизайна и стила, така и цветово. Богатата гама от налични цветове, разнообразни декорации и форми ви позволява с лекота да сътворите от всяко помещение мечтания дом или офис пространство.

Що се отнася до цветове, имате възможност да се спрете на интериорни врати в класически тъмни или бели тонове, които пасват на всичко, както и да направите по-смел избор, поставяйки цветна врата, която със своя акцент, да промени облика на цялото помещение.