Типично хората избират дома си, според визията си за бъдещето и животът, който искат да имат. Мебелите са естественото продължение на тази мечта, включително техните цветове и материи. Онова, което остава накрая и което неизменно трябва да се впише, са интериорните врати. Ако и у вас има същото това чувство за хармония и стил, което повелява да съчетаете мебелите с интериорните си врати, то цветовата палитра е първото, към което трябва да се обърнете.

 

Неутрални тонове

Мебелите в неутрални тонове са често срещани заради неангажиращия си, спокоен вид. Тук попадат кремавото, бялото, сивото и кафявото Пердетата, килимите и тапицерията могат да са в слонова кост, екрю или шампанско. В категорията ще срещнете и подове от дребнозърнест варовик, керамика или бял мрамор. Интериорната врата може да е чисто бяла или в пастелно нефритено. Гладките модели подхождат на модерни мебели, докато тези с частично остъкляване или панели подхождат на по-класическа визия на мебелите.

 

Ако килимите са мъхести и възлести, а тапицерията е по-тъмна, към златиста, с фигурални мотиви и кафеникави елементи, то интериорната врата трябва да е с цвят на горена захар. Златистите тонове са подходящи и в домове, в които доминират тъмният шоколад и охрата. Сладката лакта подхожда на раирания памук, изкуствената кожата и лъскавото кадифе. Карамелено-медните интериорни врати са подходящи и за подове, които са покрити с корк, дъбови дъски или линолеум.

 

Сред по-топлите неутрални тонове са сиво-кафявото, светлобежавото, пепел от рози, които имат по-строг и изчистен вид, но подхождат на тапицерия от лен, раирани килими и ръкоделия от канап. Ако тапицерията е раирана или има шарки, вратата трябва да е изчистена, тъмнокафява или тъмнорозова. Ако тъканите са изчистени, монохромни, то интериорната врата може да е с частично остъкляване, панели или покрита с фолио и шарки.

 

Топли тонове

Обичайно са препратка към Средиземноморието, което се свързва с маслиненозеленото и морскосиньото. За домове, в които доминират жълто-зелените тонове, подобно на градина, или подови покрития от мрамор и килими от вълнено кадифе, то най-добре ще се вписват интериорни врати в каки, червеникавокафяво и оранжево. Ако стените са в по-наситени зелени нюанси на лайм и папрат, то трябва да продължите спокойната атмосфера на стаята, като потърсите модели врати в по-тъмни цветове, каквото е патладжаненото. Този тон е подходящ за високи прозорци, райета, пурпурно кадифе и мозаечни шарки.

 

По-ярки и трогващи са люляковите палитри, които често се срещат в спалните и дневните стаи. Виолетка, френско грозде и слонова кост допълват свежите памучни шарки. Ако в дома ви доминират нюанси в лен и сатен; ако пердетата са дълги до пода, а фотьойлите и възглавниците са в лилаво, то можете да изберете интериорна врата в тревистозелено. Ако мебелите са в по-приглушени нюанси, с повече тъмни цветове, то вратата може да е в пурпурно или цикламено. На лавандулата отива нефритът, а на охрата подхожда тюркоазът.

 

Студени тонове

Смисълът на студените тонове в дизайна на дома не е да почувствате физически студ, а уют и спокойствие. Синьото и неговите производни възвръщат спокойствието и изчистват мисълта. Класически пример за студена палитра е бяло и синьо, като бялото е представено като светъл дъб, а синьото присъства във формата на цветчета, мотиви и райета. Турскосиньото, виолетката и делфиниума са популярни подтонове. Ако те доминират, вратата трябва да е в цвят екрю, но ако се срещат единствено в туфестите килими и рипсените пердета, интериорната врата може да я боядисана в наситен, син цвят с лачен завършек, за да напомня на кварц.

 

Ако предпочитате студените тонове да са по-морски, не така мразовити, използвайте за цвят яркосиньото или пепелявосиво. Подобни модели врати се открояват най-силно, ако мебелите са в пастелни тонове, с щампи от флорални шарки или подове с излята бетонова настилка в разнообразни нюанси на синьото.