Най-сигурнитевходни врати се отличават от обикновените по две основни особености – материалът, от който са направени, и ключалките, които са инсталирани. Най-добрият модел входна врата е онзи, който ще попречи на недоброжелателите да влязат насилствено в имота. Отдавна минаха дните, в които човек спокойно може да отиде до магазина и на кафе, без да заключи след себе си. Входната врата е най-уязвимата точка в дома ви. В седем от десет случая крадците използват именно нея, за да проникнат.

 

Класически дървени врати

Дървените врати не само изглеждат привлекателно, но също така пасват на всеки дом, независимо дали живеете в къща или апартамент; в града или в провинцията. Дървото е солиден и здрав материал. Един от най-предпочитаните избори за сигурност. Когато говорим за дървени врати, не става дума за винил, а за масивна плоча с дебелина най-малко 44 мм. За толкова тежка врата ще е нужна и стабилна рамка и качествена ключалка. Идеалната брава в този случай е вдлъбнатата, защото така вратата не може да бъде разбита с крак или рамо. Единственият недостатък на тези врати е постоянното излагане на външните условия – вятър, дъжд, пек, мраз. Това изисква и непрестанна поддръжка, редовно пребоядисване/лакиране, което да предотврати лющене, напукване и подуване.

 

Бронирани врати

В момента те са най-предпочитаните модели входни врати, тъй като осигуряват най-голяма безопасност. Делят се основно на два типа – стандартни бронирани или тежки бронирани врати. Стандартните модели са изработени от висококачествена стомана. Всеки елемент е прецизно изработен. Рамката е подсилена със специална система от вертикални и хоризонтални оребрени части, които осигуряват издръжливостта при разнообразни натоварвания. Не по-малко важна е многоточковата заключваща система в комбинацията със сертификатите за защита и пожаробезопасност. Най-добрите бронирани врати имат брава, чийто болт влиза не само дълбоко в рамката, но и в самата стена. Изберете модел, който няма остъкляване близо до дръжката.

 

Тежките бронирани врати са не просто по-масивни. Те се предлагат в стандартни и нестандартни размери (по поръчка). Основното при тях е ролята на двата елемента – рамката и вратата, които заедно и поотделно създават непробиваема преграда, която ще принуди крадеца да пробие дупка в стената, за да проникне в дома ви. На пръв поглед тежките модели изглеждат съвсем обикновени, включително и самата дръжка, която всъщност е масивна и има заключващ, многоточков механизъм. Съществуват и модели със скрити ключалки под и над бравата, които са хитро скрити в самия дизайн.

 

Пантите обичайно са четири на брой, с предпазни щифтове. Самата рамка е от поцинкована стомана, с вдлъбнатини по протежението и в основата, където е самият праг. Вдлъбнатините осигуряват допълнителна блокировка в случай на нужда. Препоръчителната посока на отваряне е навън, тъй като стандартните интериорни врати са отварят навътре.

 

Допълнителни ключалки и секретни брави

Стандартните ключалки са направени от никел или месинг. Обичайно са двустранни, но има и едностранни. Съществуват модели с ямков патрон, при който ключът е хоризонтално разположен. Ямковите модели са основа на секретните ключалки с уникална, сложна резба. Основното им предимство е, че дори да бъдат счупени, крадецът не може да направи нищо повече. Секретните патрони от висок клас имат допълнителна защита във вдлъбнатината на модула, която не позволява да се използват касоразбивачески инструменти.

 

Друг голям плюс са електронните брави с двустепенна защита. Т.е. дори крадецът да успее да премине през първото препятствие, ако за определеното време не премине второто, вратата ще се блокира и взломът ще стане невъзможен. Тази опция за защита е препоръчителна, ако редовно губите ключа си. Предлагат се модели с клавиатура от физически бутони или с дисплей, както и такива с пръстов отпечатък или електронен чип. Някои брави могат да се свързват през телефона ви, чрез приложение, и да ви уведомяват всеки път, когато някой зададе грешна комбинация.