Синонимът за входна врата на апартамент е врата от стомана. Няма значение дали е блиндирана или прилича на такава, входната врата трябва да е направена от солидни материали. Някога в България вратите са били две – една „парадна“ и една „слугинска“, наречена още „задна врата“ или „черен изход“. Днес не разполагаме с тази свобода, затова трябва да фокусираме усилията си в една посока.

Общото между входните врати

Независимо на какъв вариант се спрете, всички входни врати се отличават от интериорните със своята дълготрайност, издръжливост и качество. Това означава, че тези врати ще Ви предпазят от влагата в коридорите на жилищния комплекс, ще предотвратят потенциално влизане взлом и дълго време няма да изгубят блясъка или цвета на изначалния си вид.

 

Типове врати според нуждите

  1. Врата от метални листове – макар да изглежда ненадеждна, този тип входна врата е масово купуван като втора врата или външна врата. Понякога на нейно място се слага решетка.
  2. Блиндирана врата – разнообразието е голямо. Всички блиндирани врати имат основа от стомана и някакъв пълнеж (например, минерална вата). Отвън може да са облицовани с PVC, метал, дърво, дървени профили, фолио. Различните материали дават различна тежест и предназначение на вратата.
  3. Дървена врата – не се препоръчва за входна врата на апартамент, но все пак съществува като вариант.

Избор на цвят

Независимо от дизайна на вратата, изборът на цвят се свежда до три повърхности – матирани, полуматирани и огледални. От повърхността зависи колко лесно ще се цапа и чисти самата врата.

Сигурност

Когато прецените от каква потенциална опасност искате да се предпазите, можете да изберете врата, която е устойчива на високи температури, на силна влага или на влизане взлом. Имайте предвид, че в този случай изборът не пада само върху самата врата, но и върху касата, механизмът на заключване и щифтовете. Алармата и шпионката никога не са излишни.

Разгледайте нашите видове врати тук : Входни врати