Входната врата на Вашия апартамент е първото впечатление, което придобиват гостите и приятелите Ви. Тя е и последното, което виждат, след като ги изпратите. Когато обаче дойде време за избор на входна врата, нужно е да знаете нейната точна функция – дали искате тя да впечатлява с представителен външен вид или да Ви защитава от взлом и кражба.

Когато избираме естетична врата

Най-важното при външния вид на вратата е покритието. За съжаление, масивните врати се предлагат единствено за интериор и могат да се направят само по поръчка. Те са най-добрият избор в тази категория, тъй като резбата по тях и допълнителните декорации могат да ги направят да изглеждат като излезли от друга епоха. В противен случай, трябва да избирате между стандартните покрития от ламинат, PVC и естествен фурнир. Определени модели са направени от екзотично дърво. За завършена визия, добавете подходящо чукче за вратата.

Когато избираме сигурност

Входните врати биват два вида – метални и блиндирани. Металните врати се правят от черна ламарина или биват поцинковани. Блиндираните имат здрава стоманена конструкция и голям избор от плоскости.

  1. Превантивна защита – добавете към вратата си огнеупорни многопластови плочи. Уверете се, че по ръба на крилото има кантираща лента. Ако нямате възможност за цялостна метална конструкция във вътрешността на крилото, осигурете си поне метални прътове – те ще увеличат тежестта на вратата. Колкото по-масивна е тя, толкова по-добре работят останалите защити.
  2. Допълнителна защита

а) долен метален праг – пречи на крадеца да изкърти вратата отдолу;

б) пасивни шипове или пасивен противовзломен болт – пречи на крадеца да извади вратата от пантите;

в) патрон със защита – трябва да е поне 20 мм;

г) допълнителна брава или втора ключалка (може и с многостранно заключване).

  1. Стандартна защита

а) шпионка – с капаче, широкоъгълна или електронна;

б) брава с кука;

в) резе или верига за врата;

г) решетка за врата от ковано желязо.

 

Днес магазините за модерна защита предлагат умни решения за предотвратяване влизането с взлом. Едно от предложенията е антивзлом устройство, което може да издържи натоварване около 500 кг. Също така има аларми, които Ви пращат съобщение на телефона, когато някой опитва да влезе без ключ в дома Ви.

Прочетете и : Входна врата за апартамент - 3 съвета за избор на сигурна врата

Цени за Блиндирани входни врати :

И накрая но не на последно място е цената на входната врата. Разбира се тук ценовия клас е по-висок от колкото интериорните врати, но определено не трябва да правите компромис със спокойствието си когато избирате добра врата за дома си. Цените са различни, но обикновено варират в диапазона – 530лв – 900лв

Различни предложения врати за апартамента или дома ви можете да разгледате тук : https://vratiabc.com/блиндирани/

Кратко 2 минутно клипче в което е обяснено накратко какво да имаме предвид когато избираме входна врата –