Обковът за врати е набор от специални аксесоари, без които крилото на вратата изобщо не може да функционира правилно. Освен това тези красиви елементи могат да се превърнат в стилни акценти и да подчертаят дизайнерската концепция на стаята.

Нито една входна или интериорна врата не може да мине без обков - брави, панти, дръжки и затварящи механизми. Функционалността на вратата се влияе не само от материала, използван за всички тези елементи, но и от техническите им характеристики.

Как да изберете обков ?

Изискванията към качеството и практичността на обзавеждането са високи, а освен това то трябва да бъде и визуално привлекателно и в хармония с цялостния стилистичен дизайн на интериора.

Обикновено обковът не е включен в крилото на вратата, затова трябва да се закупи отделно. Качеството на продукта зависи пряко от материалите, използвани за изработката му. Най-често обковът е изработен от масивен месинг, неръждаема стомана, цинкови и алуминиеви сплави или пластмаса. Експертите препоръчват да се купуват силови елементи (като брави, панти и затварящи устройства), изработени от стомана и месинг, докато всички останали части могат да бъдат всякакви, дори пластмасови.

Освен материала, видът на покритието на елементите на вратата също се различава. В зависимост от вида на повърхностното покритие можете да различите: полирани, с хромирано покритие, продукти с прахово покритие и т.н.

Външният вид на обкова също се различава. Например продуктите, предназначени за интериорни врати, са много по-леки, по-елегантни и по-стилни от тези, предназначени за входни врати. За интериорните врати могат да се използват дори ковани елементи на обкова, които ще се впишат идеално в класически или романтичен интериорен дизайн.

Пантите за врати са централно разположени във вратата и поемат цялата тежест. Не бива да пестите от панти, защото евтините модели често имат лоша геометрия, различни размери в различните партиди, нямат лагери и са с крехки винтове. Последиците са очевидни: затруднения при сглобяването, неравномерно движение, скърцане, хлабина и провисване, което води до това, че вратата не се затваря, като се удря или драска в рамката на вратата. Пантите трябва да се притискат, което изисква допълнителна работа. Когато купувате панти, е много важно да вземете предвид размера и теглото на самото крило на вратата: ако теглото му е по-голямо от това, което пантите могат да издържат, тогава те скоро ще започнат да се провисват и вратата няма да може затворете нормално.

Прочетете още и : Нови тенденции в обкова при интериорните врати

От какъв материал е изработен качествения обков ?

Предпочитайте месинг пред стомана. Месинговите панти са отляти, докато стоманените са щамповани и огънати, което предполага, че първите са по-гладки и по-точни и следователно по-меки и по-тихи за работа. Това е особено забележимо при тежки врати (над 30 кг). Второто предимство на месинговите панти е тяхната вродена устойчивост на корозия. За приложение в банята или кухнята няма нищо по-добро.

Kачествените дръжки на вратите се различават от второкласните продукти по следните критерии: дълготрайността на покритието; сглобяването и механизма, ергономията и безопасността. Качествената дръжка има добър захват, мек натиск и 15-20° ход на отваряне, така че не е необходимо да я стискате докрай при всеки случай. Дръжката не трябва да се усеща ледена, когато я хванете (това зависи от топлопроводимостта). Най-топлите железарски сплави са месингът и цинк-алуминият. За безопасно използване гнездото трябва да е ниско, за да не удряте пръстите си в него, а лостът не трябва да търка дланите ви, да не ви реже или да не убожда ръцете ви.

Ако говорим за качествени ключалки за врати, има ценово ниво, под което е по-добре да не слизате.

Разбира се, обковите трябва да се купуват от надеждни места, за предпочитане по препоръка на майстор или от хора, които вече са ги използвали.

Всички видове обков трябва да бъдат с високо качество, тъй като те осигуряват по-дълъг период на използване на вратата и допринасят за създаването на най-безопасни и удобни условия за използването на вратата.