Интериорният дизайн е известен с това, че с него никое решение не е просто. Колкото и възможности да лежат пред Вас, колкото и време да отделите и дори да разполагате с опитен дизайнер, изборът винаги е някъде между мечтания идеал и горчивия компромис. Това изобщо не означава, че всеки дизайн е обречен на провал. Мечтите могат да се превърнат в реалност, когато познавате в основи всичките си възможности. Същото важи при избора на интериорни врати – веднъж разберете ли повече за материалите, цветовете и дизайна, ще оформите представите си, за да има с какво да се гордеете всеки ден.

 

Видове интериорни врати

Материалите, които са използвани за направата на една врата, предопределят начина, по който Вие и Вашите гости ще усещат пространството около себе си. Пространството е най-същественият елемент в подредбата на една къща. Естетиката не идва от предметите или тяхното количество, в противен случай домът Ви ще заприлича на антикварен магазин. Тайната на подредбата се крие в атмосферата. Тя е съчетание от достатъчно светлина (която идва с подходящи завеси и пердета), мястото на предметите (за да не се блъскате непрестанно в ръбовете) и височината на картините, полилеите и етажерките.

 

Интериорните врати са важни с това, че придават финална форма на стаята. Ако са гладки, това е изчистен дизайн; ако са релефни, с панели (фрезовани), говорим за класически или постмодерен дизайн; ако имат в себе си други елементи, най-често стъкло, имаме модерен, разчупен дизайн. В своята същност интериорните врати могат да са единични, двойни, стъклени, плъзгащи се или сгъващи се. Единичните врати са подходящи за малки и средно големи домове, докато двойните обикновено се ползват в по-големите апартаменти и къщи.

 

Видове дизайн на интериорни врати

Както казахме, вратите могат да са гладки, с панели или остъклени. Както и комбинация от трите. Остъкляването може да е само наполовина, комбинирано с гладка или релефна повърхност, с един до четири панела. Ако предпочитате само панели, обичайният им брой е шест, като два от тях могат да се заменят с прозорчета. Изцяло остъклените врати също имат свои разновидности – рамката им може да е метална, с шест панела, във форма на диамант или с наслагване. Също така, стъклото може да е чисто или матирано, като при втория вид имате възможност да избирате между обикновен мат и комбинация от флорални мотиви, гравирани в стъклото.

 

Разбира се, не сте длъжни да се спирате само на един дизайн. Дори е препоръчително да се възползвате от няколко. Обичайно, остъклените и частично остъклените интериорни врати се ползват за кухни и трапезарии. Стъклото е преграда, но също така дава повече пространство и чувство за свобода. Стъклените врати са подходящи и за библиотеки, офиси и хора, които страдат от клаустрофобия. Гладките врати без панели са удобни за спални, докато релефните и по-тежките – за личен кабинет. За тоалетните и баните е най-добре да използвате врати с водоустойчиво покритие – стъклени, алуминиеви или с подходящ ламинат.

 

Не се притеснявайте, че можете да изгубите баланса на интериора като изберете толкова различни една от друга врати. Онова, което ги свързва, е цветът. Тук изборът не е като при дрехите и обувките и дори не е като при стените, където можете да изберете любим нюанс или екзотични тапети. Да, вратата може да е в един тон и да стане почти незабележима, но в същото време тя може да изпъкне и да придаде онази завършеност, която мебелите не могат.

 

Значението на цветовете

Най-популярният цвят за интериорните врати, и изобщо за мебелите, е кафявият. По-точно – дървесният. Всичко, което напомня за природата, земята е символ на солидност, стабилност, висока класа. Кафявото, само по себе си, е комплексен цвят, съставен от много други. Неговите нюанси могат да минават през топлите и студените гами, но като цяло той присъства в неутралната палитра, редом с бежовото, черното, сивото и бялото.

 

Кафявото се допълва от зеленото и тогава на него се гледа като натурален цвят. Комбинацията е често срещана при марки, които наблягат на „органични храни и продукти“. Кафявото и оранжевото са били популярни през 70-те като отхвърляне на синтетиката след бума на фабриките и поевтиняването на стоките. Кафявото е предпочитан цвят, защото напомня за топлота, комфорт, трудолюбие, материална стабилност, изтънченост, здравина.

 

Когато избирате интериорна врата, вероятно ще откриете на пазара следните нюанси – шоколад, тъмнокафяв, опушен, кестен, орех, мока, рожков, кафе, карамел, канела, кедър, сепия, червеникавокафяво, златистокафяво, светлокафяво, бадем, лешник, мед. Както сами виждате, кафявото има много нюанси и има защо. Особено ако тези нюанси са в комбинация с нишки в концентрични кръгове. Надали лесно ще намерите естествено дърво за интериорна врата, особено с тези нишки, но ламинатът е добра алтернатива, най-вече за плоските врати. Кафевият цвят е най-подходящ за модели с декорация и панели. Те подхождат на домове, в които доминират мебели с подобен нюанс.

 

Ако домът Ви е откъм по-модерната страна, ще се заинтересовате от другите цветове на неутралната гама. Сивото първоначално може да Ви се стори лишено от емоции. Често е използван като фонов цвят, но всъщност тъмносивото, графитеното, близко до въглен е много атрактивен, интелигентен цвят, който е особено елегантен и лесно се вписва във всеки интериор. Стандартното сиво обаче изглежда доста пасивно. За да избегнат това впечатление, много дизайнери го съчетават с жълто, светлосиньо или розово. Сивото е „зрял“ цвят, който се свързва с напреднала възраст, оръжия и бизнес костюм.

 

Бялото е доминантен цвят, той също инструмент за въдворяване на ред и визуално увеличаване на пространството. Съществуват и много вариации на бялото, сред които крем, ванилия, яйчена черупка, слонова кост, шампанско и други. Поддържа се трудно, вписва се перфектно. Колкото до черното, на практика не се смята за цвят, но откъм избора на интериорна врата, той придава „гравитация“; той е „смел“ и създава драма, излъчва увереност. Можете да заложите на черното така, както можете да заложите на яркочервеното или на всеки друг подобен цвят, ако искате интериорната Ви врата да изпъква на фона, да привлича внимание, особено ако това отговаря на Вашия характер.

 

Изборът на интериорна врата е като да изберете коя част от личността си да извадите на преден план – нещо познато и уютно; нещо диво и непонятно; нещо интелигентно и модерно. Решението е във Ваши ръце.


Разгледайте нашите интериорни врати в различни  цветове тук : https://vratiabc.com/eurostill