При избора на врати за банята трябва да се вземат предвид няколко важни момента.

Първата разлика, която се набива на очи при избора на врата за баня или тоалетна, са нейните размери. Ако височината им е еднаква с тази на останалата част от стаята, те обикновено са широки 55 или 60 см. Но това не е единственият параметър, на който трябва да се обърне внимание, като се избере каква врата да се постави в банята и тоалетната - трябва да се вземе решение и за материала, от който са направени, да се помисли за вентилационна система, начин на затваряне и вдигане на аксесоари, благодарение на които ще се случи. Необходимо е също така да се реши дали да се монтира нормална или стъклена врата, което е не само естетически, но и рационален въпрос.

Кои са нашите топ 5 съвета при избора на врата за баня ?

 1. На първо място трябва да се вземат предвид размерът и нивото на влажност на банята. В малки помещения, където нивото на влажност надвишава 60%, е по-добре да изберете стъклена или пластмасова конструкция, която не се страхува от пряк контакт с пръски и пара. В по-големите помещения изборът на врата зависи от предпочитанията на собственика и от стила на банята.
 2. Ако решите да закупите врата от пресовано ПДЧ, която е покрита със защитно фолио, не забравяйте, че при повечето панели покритието се нанася първо върху крилото и едва след това върху крайната част на крилото. В резултат на това на мястото на съединението между двата материала има едва забележима междина, през която влагата прониква в плочата и я деформира. В още по-евтините модели горната и долната крайна лента изобщо не присъстват.

Тези модели могат да се монтират в банята само ако проблемните зони са покрити с хидрофобен лак.

 1. Обърнете внимание на приспособленията, като дръжката, пантите и ключалката. Пантите, необходими за окачване на шарнирите, могат да бъдат разделени или неразделени. Първите са добри, тъй като позволяват да окачите или демонтирате вратата, без да демонтирате пантите, но са склонни към провисване, така че трябва да се използват само за леки конструкции, например пластмасови. Последните се смятат за по-надеждни и държат добре тежки платна, но ако се наложи демонтиране на вратата, ще трябва да се отвинтят самите панти.

Може да прочетете и : Двулицева врата за баня с огледало - хитрият начин да получите 2 в 1

  Когато става въпрос за дръжка със заключващ механизъм, най-евтините са дръжките с копче.

  Те имат ключалка, лесни са за използване и за монтиране, но не се отварят много лесно с мокри ръце и често се чупят. По-практичен вариант са въртящите се дръжки, които са много по-лесни за използване и също имат ключалка.

  1. Важен критерий при избора на врата е наличието на вентилационен отвор, разположен в долната част на крилото. При избора на такъв модел обаче си струва да се има предвид, че без добра смукателна вентилация тези решетки са безполезни. Ето защо, преди да закупите такава врата, е необходимо да оборудвате банята с вентилационна система с принудително подаване на въздух.

  Най-простият вариант е да инсталирате вентилатор в стенния вентилационен отвор. Когато е включен, влажният въздух се извежда от помещението навън, а сухият въздух навлиза от коридора през вентилационната решетка на вратата.

  Различни модели и видове може да разгледате тук : Врати за баня

  Ако това е направено правилно, след банята по стените и вратата няма да има конденз и огледалото няма да се замъгли.

  1. Когато решавате коя врата да поставите в банята, трябва да решите кои критерии са най-важни: приличен външен вид, устойчивост на влага, устойчивост на механично износване. Стъклените врати са универсален вариант. Те отговарят на всички критерии, но са тежки и скъпи. По-бюджетните варианти са врати с покритие от еко фурнир, ламинат и фурнир. Пластмасовите врати и продуктите с PVC покритие представляват потенциална опасност за здравето, тъй като при излагане на повишена температура отделят хлор. Дървените продукти не се препоръчват в помещения с влажност над 60%. Разгледайте и тази тема : Алуминиеви врати за баня – Как да направим лесен избор