Мазето е помещение, което задължително присъства като част от всяка къща или апартамент. В него могат да се съхраняват неща, които рядко използваме в ежедневието, както и различни домакински уреди, в зависимост от условията на помещението. Изборът на врата за мазе се основава на няколко фактора. Това е местоположението (външна или вътрешна), характеристиките на микроклимата на помещението (ниво на влажност, температура, вентилация), изисквания за дизайн и здравина на конструкцията. Правилната врата значително спестява не само жизнено пространство, но и прави самото мазе почти незабележимо. В допълнение, предпазва мазето чрез осигуряване на стабилна, подходяща температура в подземното помещение за съхранение на храна или други важни неща, за които обикновено няма място във вашия дом.

Избор на материали за врата на мазе

 Вратата към мазето трябва да бъде здрава, затова идва и въпроса от какви материали трябва да бъде направена такава врата? Преди да монтирате врата за мазето, препоръчително е да се уверите, че нейният дизайн съответства на общия стил на дома ви и да се съчетава с дизайна на входната ви врата. И двете врати могат да бъдат изработени от един и същ материал, украсени с едни и същи декорации и елементи, дори цветът им може да е еднакъв. Така че дори входът на мазето може да бъде с надеждна входна врата, която се вписва в цялостния стил на екстериора.

Два модела врати за мазе

Какъв тип врата за мазе е подходяща за вашия дом?

Ако смятате, че домът ви няма нужда от допълнителна защита от взлом с врата за мазето от дебел слой метал и надеждни брави, тогава вратата към мазето може да бъде направена от стъкло. В същия случай изборът може да бъде направен в полза на металопластична врата със стъклени вложки. Този тип врати са доста издръжливи на всякакви атмосферни условия, запазващи топлината. А ако сте по-взискателни и цените преди всичко надеждността, е възможно да поръчате пластмасови врати със стъклопакети от закалено или ламинирано стъкло. Ако основният критерий при избора на сутеренна врата е надеждността и устойчивостта на взлом, тогава металната врата е най-правилният избор. Дебел слой метал плюс брава, устойчива на взлом (или може би дори повече от една) ще се превърнат в пречка за всеки крадец.

Избор на модел спрямо атмосферни условия

Изборът на врата за мазе зависи от това къде се намира входът на помещението. Ако е външен, тогава устойчивостта на всички видове метеорологични явления излиза на преден план, ако е вътрешен, тогава е важна устойчивостта на влага и неподатливост на гъбички. След това трябва да решите каква функция ще изпълнява - защитна или декоративна. Ако имате нужда от надеждна врата за мазе, тогава подходяща за целта ще е метална, ако е само за декоративна цел, тогава всяка интериорна врата със стъклени части и декорация от ковано желязо, би била подходяща. Ако входната врата към мазето е разположена пред спускането в сутерена (на нивото на първия етаж), тогава тя е декоративна по природа и не се различава от другите интериорни врати. Ако изберете врата директно към самото мазе (под първия етаж), тогава материалът, от който ще бъде направена, трябва да е издръжлив на висока влажност и влага. Ако мазето ви не е много влажно, можете спокойно да поставите дървени врати. Възможно е дори не от масив, а обикновени фурнировани. Ако влажността е висока, трябва да се монтират метални врати, задължително със защита от корозия и ръжда. Пластмасата не трябва да бъде защитена от нищо - този материал не се повлиява поява на от влага, мухъл или гъбички. Ако вратата за мазето е външна, добре е да изберете дървена, и влиза често в пряк контакт с влажна среда, изработена от иглолистна дървесина - смърч, бор, кедър. Тези видове не само издържат на излагане на висока влажност, но също така са устойчиви на температури под стайната.