Дръжките при интериорните врати имат както естетична, така и практична функция. Те трябва да отговарят на вида на бравата (обикновена, секретна, сервизна) и на цялостния дизайн на Вашата врата. Във всеки случай, дръжките не играят почти никаква роля за Вашата сигурност и защита – за това е създадена входната врата, както и всички скрити заключващи механизми.

 

Разберете какво е предназначението

Дръжката се избира и според предназначението на самото помещение – дали е спалня, дневна, гостна, баня. Обикновените розетки имат дръжки от двете страни и отвор за ключ, което ги прави подходящи за спалня и дневна, докато сервизните розетки имат дръжка от едната страна и могат да се заключват без ключ от другата. Те се ползват, както подсказва името им, в сервизните помещения – тоалетна и баня.

 

Изберете модел, според дизайна на вратата


Различни модели интериорни врати можете да разгледате тук : https://vratiabc.com/eurostill


Избор според естетиката на вратата. Розетките се делят на три типа – първите са кръгли. При тях дръжката и ключалката са разделени на два диска , стоящи един под друг. Вторият тип розетки са правоъгълните, типично български, при които дръжката и ключалката са заедно (шилд). Третият тип е сходен на втория, но формата на розетката е овална.

 
Видове дръжки, според материала

Розетките (и съответно дръжките) се изработват от два материала – стомана и пластмаса. Стоманените дръжки с розетки могат да бъдат от неръждаема стомана (иноксови), те са и най-предпочитани, докато пластмасовите са по-скоро за PVC модели. Изборът Ви донякъде зависи и от това колко често се използва вратата. Други видове материали са комбинация от хром и неръждаема стомана, никел и месинг. На пазара ще намерите модели от цинк, алуминий и желязо, макар и не така разпространени. Външният вид е съвсем друга история – дръжките са както естествени (металик), така и позлатени, с матово или огледално покритие; сатенено, бронзово, антикварно.

 

Изберете ключалката

Както казахме още в началото, сред задачите на интериорните врати не присъства защита, затова и ключалките са по-традиционни – широки, обикновени, с по-малка вероятност да счупите ключа си в гнездото. Ключалките за интериорни врати се делят на три типа. При първия, с един и същи ключ можете да отключите всички врати. Не е задължително да е шперц/майка. При вторият тип, известен още като „цилиндричен“, ключалката може да се заключи само със съответния ключ. Третият тип е за сервизни помещения и може въобще да нямат ключалка, а само механизъм за заключване от вътрешната страна. В случай на авария, тези ключалки имат жлеб от външната страна, с който могат да се отворят, вместо да разбивате вратата.

 

Размер на бравата

Ако сте си избрали розетката, трябва да се съобразите с бравата. Нейният размер зависи пряко от бексета и междуцентрието. Обърнете внимание и за каква интериорна врата е предназначена – за дясно или ляво затваряне. Обикновените брави са езикови, за вкопаване, и за разлика от западните модели, езикът за затваряне и патронът за заключване са отделни. Съществуват модели с безшумен език (ако имате малко дете или сте чувствителни към шума). Те имат насрещник и крепежи. Могат да са с месингово или никелово покритие (което не влияе на цената, а само на личните Ви предпочитания). При избора на правилната брава, размерът на крилото на вратата са също от значение, както и височината ѝ от долния ръб.

 

Ориентация на дръжката

Има три вида ориентация на дръжката – за десничари, за левичари и обратима. В случай, че сте комбинирали стандартна дръжка и топка от другата страна, нужно е да изберете ориентация на тази дръжка. При топките трябва да се вгледате внимателно или просто да я завъртите, за да разберете. Ако можете да я завъртите без проблем наляво, ориентацията е лява; надясно – дясна. Дръжките за стъклени врати (най-често срещани при баните, балконите и терасите) са статични и имат друг начин на затваряне. Някои интериорни врати обаче също имат подобни. Плъзгащите се врати не са изключение.