Дълготрайното и безпроблемно използване на входната врата на апартамент, до голяма степен се определя от това колко добре е монтирана. Важно е и дали монтажните работи ще се извършват самостоятелно или с помощта на професионални специалисти и да се знаят всички основни характеристики на процеса. Всяка небрежност може да доведе до загуба на част от предимствата и качествата на дизайна на вратата. Само висококачествен монтаж ще ви гарантира максимална ефективност при използването на вашата нова входна врата.

Характеристики на монтажа

По подразбиране, блокът на вратата се състои от рамка с облицовка, крило със заключващи устройства (ключалки) и панти за окачване на крилото. Когато решавате да монтирате входна врата в апартамента си, трябва да обърнете специално внимание на характеристиките на нейната конструкция и основните правила за монтаж. Преди поръчате вашата нова врата, добре е да измерите старата такава, тъй като вратите обикновено се поръчват с касата/рамката. Ако желаете просто да смените само вратата, без демонтиране на касата, тогава е необходимо да я откачите от пантите. Препоръчително е монтажните работи да се извършват от достатъчен брой хора, което ще гарантира както качеството на монтажа, така и безопасността на работниците, които го извършват. Необходимо е и да се запази непокътнато външното защитно и декоративно покритие на вратата. Въпреки сложността на монтажните работи, те трябва да се извършват възможно най-внимателно. В противен случай или ще са необходими ремонти за възстановяване на покритието, или експлоатационният живот на входната врата ще бъде значително намален.

Специалист монтира входна врата на апартамент

Преди да поставите новата рамка с новата врата, ще трябва да монтирате прага (ако е отделен от касата). В зависимост от самата врата, той би могъл да бъде дървен или PVC. След почистване и проверка за прилягане използвайте нивелир, за да измерите дали позицията на прага е равна и след това да залепите монтажната пяна. Преди монтажа на самата врата се уверете, че сте отстранили всички опаковки и компоненти от стиропор от вашата нова врата. Внимавайте, когато я позиционирате на прага, като се уверите, че пасва плътно между стените. Ако има пролука между рамката на вратата и стената, използвайте временен картон или друг подходящ материал, за да я закрепите. Проверете отново подравняването с нивелир и продължете да пробивате дупки с бормашина. Започнете отгоре и продължете надолу, като изберете три места от лявата и дясната страна. След като пробиете всеки отвор, използвайте нивелира, за да се уверите, че няма отклонение от желаната позиция. След завършване на монтажа е необходимо внимателно регулиране на входната структура. Това е нужно за правилното разпределение на натоварването върху отделните елементи на вратата, което ще осигури нейното плавно и безшумно затваряне и отваряне. Съвсем логично е описаните инсталационни характеристики да се вземат предвид, при отговора на действителния въпрос как правилно да монтирате входната врата на апартамента. Това ще осигури комфортно и удобно използване за максимално възможен период от време.

Сам ли да монтирам входна врата или с помощта на специалисти?

Икономическият критерий в съвременните условия на живот става все по-значим. Ето защо, избирайки да монтирате входната врата на апартамента си сами или да поканите професионални монтажници за това, цената на работата често се превръща в ключов фактор. При липса на подходящи умения и способности обаче, собственоръчният монтаж може просто да повреди дори най-здравата, надеждна и издръжлива врата. Бихте могли да изберете комплексна услуга от избраната фирма производител от която сте закупили вратата, като се договорите за незабавен монтаж на място. В резултат на това, срещу малка допълнителна такса, бихте могли да решите всички проблеми с транспортирането и работния процес. В повечето случаи такъв тип разходи, почти незабележими на фона на цената на самата врата, си заслужават, за да сте сигурни в правилния монтаж и в резултат на това надеждната и издръжлива работа на вратата в бъдеще. Ако търсите специалисти може да се свържете с нас от тук : Контакти

Ако пък все още не сте избрали модел може да разгледате нашия каталог тук : Входни врати Стара Загора

Стъпки при монтажа на входна врата на апартамент.

Ако можем да обобщим ето и списък със стъпките които може да следвате при монтажа : 

  1. Измерете отвора за вратата: Първо измерете ширината, височината и дълбочината на отвора, където ще бъде монтирана вратата. Уверете се, че отворът е подходящ за избраната врата.
  2. Подгответе отвора: Изчистете отвора от прах, мръсотия и остатъци от предишната врата. Проверете дали отворът е равен и правилно настроен.
  3. Поставете вратата на място: Поставете новата врата на мястото на отвора. Уверете се, че е правилно насочена и че се побира правилно в отвора.
  4. Поставете шпиндела: Вратата обикновено се доставя с приставен шпиндел, който свързва ръкохватката с механизма на вратата. Поставете шпиндела в отвора на механизма и проверете дали е правилно закрепен.
  5. Прикрепете панелите на вратата: Връзките и дръжката на вратата трябва да бъдат прикрепени към панелите. Следвайте инструкциите на производителя за правилното монтиране на тези части.
  6. Проверете функционалността: Отворете и затворете вратата, за да се уверите, че работи гладко и безпроблемно. Проверете дали ключът се върти свободно и дали катинарът функционира правилно.
  7. Затворете и заключете вратата: Уверете се, че вратата е правилно затворена и заключена. Проверете дали ключът може да се завърта и извади правилно.