Плъзгащите врати са популярен избор както при малките апартаменти, за да спечелите повече място, така и при по-големите за естетичен и представителен вид. Плъзгащите врати са подходящи за всички видове помещения – трапезарии, спални, бани, дори балкона и гардероба, ако се намира между две стени.


Видове плъзгащи врати

 

Съществуват три основни типа плъзгащи врати. При първия, вратата се плъзга в кухина в стената и изчезва напълно; при втория вратите са две и едната се плъзга върху втората; при третия вратата е единична и е окачена на външна релса. Степента на трудност при инсталацията на всеки от тези типове върви в същия ред – кухите стени изискват основен ремонт, приплъзващите се двойни врати са подобни на традиционните, докато тези с релса са най-простички, но за сметка на това уплътнението им не е голямо.


Как да монтирате плъзгаща врата сами

 

Ако искате да инсталирате сами плъзгаща врата, можете да се спрете на втория вариант, който е по-близък до традиционните модели. Първо, отстранете вече съществуващата врата и нейната каса. Използвайте макетното ножче, за да не нараните боята около касата. Използвайте чук и шпатула, за да отделите елементите. За да откриете скритите под боята пирони, се възползвайте от магнит и инструмент за вадене на пирони.

 

Измерете височината, ширината и дълбочината на стената, след като сте махнали старата врата и каса. Размерът на отвора трябва да бъде с 20 мм по-широк и с 30 мм по-висок от панела на двойната плъзгаща врата. Сега е моментът да проверите дали сред инструкциите на новата Ви врата присъстват определени изисквания за дюбели, винтове, монтажна пяна, свързване на специални детайли и прочие.


Монтиране на плъзгаща врата за тераса / баня

 

Ако инсталирате плъзгаща врата за тераса или за баня, облепете вътрешната страна на отвора с гумена, хидроизолационна лента. Ако отворът е твърде широк за новата рамка, стеснете го с помощта на нивелир, дървени плоскости и изолационна пяна. Преди да сложите новата рамка, покрийте долната страна със силикон. Поставете рамката и измерете всяка страна с нивелир.

 

С помощта на тънки парчета дърво стабилизирайте рамката и започнете да инсталирате винтовете през дълбочинната част (вътрешната рамка на вратата и долната релса). След това заковете пирони от външната страна, за да закрепите рамката по дължина и ширина. От долната страна използвайте силикон, за да не влиза вода. Сложете още един пласт изолационен материал и започнете да инсталирате външната част на рамката. Запълнете пространството между външната и вътрешната рамка с изолационна пяна. Не използвайте твърде много, за да не се раздуе и да накара рамката да се огъне. Това ще доведе до изкривяване и на самата врата, което ще затрудни или напълно ще блокира приплъзването.