Изборът на нов цвят за интериорната врата съвсем не е като избора на нова дреха. Какво искате да изразите и какво ще подчертаете в интериора си? – това са двете основни задачи, които трябва да си поставите, преди да вземете решение.

 

Неутрални тонове с флорален принт

Кой е казал, че цветът на вратата трябва да е монохромен? Понякога той може да бъде използван като фон, на който да изпъкнат ярки лалета и горски плодове. Тази стилизирана холандска атмосфера е подходяща за класически домове с просторни дневни. Бежовото, светлобежовото и екрюто са ключовият неутрален цвят. Акцентувайте с наситено червена боровинка и червено цвекло по вътрешния ръб на вратата. Ако интериорната Ви врата има панели, възползвайте се да създадете двуцветна схема, при която тъмните тонове са в дълбочина (около панелите), за да подчертаят светлите участъци (самите панели). Неутралните тонове с флорален принт са подходящи за дневни и столови с богато тонирани подови настилки в пурпурно, патладжан и геометрична текстура.

 

Кралско злато и пурпур

Ако визията Ви за интериорните врати не пада по-долу от съвършенство, то ще се заинтересувате от луксозни копринени схеми за дневната и спалнята – помещенията, в които властвате безспорно. Топло бяло с леки оттенъци на карамел е единият от вариантите, следван от златна мед, тъмен мъх или цвят от магарешки бодил (пурпур). На който и избор да се спрете, можете да го комбинирате с лъскава златиста коприна – изчистена или с флорален принт. Тапицерия в същия десен ще създаде усещане за симетричност и хармония. Пробвайте с килим от пресукана вълна в цвят на пирен или лавандула.

 

Успокояващ пастел


Деликатна схема от пастелни тонове, забавни шарки, бонбони и въздушни мехури. Свежа и отпускаща обстановка за детски стаи или творчески ателиета. Цветовата схема включва омекотени виолетови тонове, мъхести, с по-голямо съдържание на бяла боя. Божуренорозовото е алтернатива, наред със синьо яйце. Тези интериорни врати са подходящи за домове, в които изобилстват бродерии, каренца и други ръчноизработени украшения. Съчетайте с пухкави килими в искрящо бяло, нежни цветя и възглавнички. Пастелните цветове дават възможност да боядисате всяка интериорна врата различно, без цветовете да се застъпват или конкурират.

 

Норвежка зима

Класическо бяло и синьо – цветовете на дядо Мраз и Севера. Ако обичате да слушате шлагери, изпивате слабост към хербариите и обичате да си спомняте миналото, то със сигурност интериорна врата в старинно синьо ще Ви върне назад във времето. Използвайте вариациите на тъмносиьно, делфиниум, виолетка и кадетскосиньо, за да намерите най-добрият оттенък. За да завършите визията на интериора, потърсете набран памук на райета, рипс или текстуриран; с флорални фигури или тип решетка. Щампите с ориенталски и извънградски сцени са също много популярни в тази схема. Ако искате да преобразите целия си дом, пробвайте с тапети в същия десен.

 

Класически кестен

Естествена палитра, вдъхновена от старинните лакирани мебели от махагон, кестен и тиково дърво. Интериорни врати с наситени кафяви цветове и дървесни шарки са подходящи за трапезарии, работни кабинети и спални. Задължително допълнение към този стил са широките, тежки легла и картините с масивна рамка. Контрастиращи цветове са овеса и лютичето за модерен и естествен вид. Нюансите на джинджифила, по-земни и кафеникави, са подходящи за спалното бельо и тапицерията на мебелите, но лавица с книги си остава най-добрият избор.

 

Ретро изумруд

Тук не става дума за скъпоценен камък, а наситен с тъмни тонове изумруд, който ще Ви върне в началото на 20 век, във времето на великите писатели и артисти. Ако имате наклонност да творите с ръцете си, да рисувате въображаеми светове или просто да обсъждате големите идеи и истории, то са Ви нужни интериорни врати в тъмни, изумрудени цветове за вдъхновение. Светлият сиво-зелен цвят е допълващ, неутрален тон. За баланс, използвайте по-светли цветове като пепеляво розово и тосканско оранжево. Маслинено зеленото е алтернатива на изумруда и е подходящо, ако имате забележителна колекция картини в дома си.