Интериорните врати може и да са незабележими понякога, но са необходими на всеки апартамент. От това дали живеете в малък или голям апартамент; на влажно или горещ климат зависи и каква врата трябва да изберете.

Врати за малък апартамент

Малките апартаменти са кошмар за хората, страдащи от клаустрофобия, но пък са извор на много практични идеи за това как можете да поберете повече неща в ограниченото пространство. Японците са царе в това отношение.

Плъзгащите се врати са идеално решение. Наричат се още „джобни“ заради начина, по който вратата потъва в стената. Плъзгащата врата се инсталира в стената, което означава, че на това място не могат да минават никакви кабели, но пък може да използвате много повече място за гардероб, секция или шкаф. Джобните врати имат рамка и горна релса, по която се плъзгат. За да избегнете тракането и местенето на вратата, нужно е да наблегнете на качеството на плъзгачите и релсата. Запомнете, че ако искате да смените тези врати, ще трябва да пробиете стената, затова обмислете добре този вариант.

Интериорните дизайнери съветват вратата за терасата Ви да е стъклена, а за банята – матирана. За кухнята може да използвате ресни вместо врата, като пластмасовите висулки и имитацията на дърво ще се окажат свежо интериорно решение. За всички останали стаи използвайте дървени плъзгащи се врати, може и остъклени.

Врати за голям апартамент

Големият апартамент Ви дава свободата да избирате дали вратите Ви могат да се отварят навътре или навън. Този избор обикновено отсъства в по-малките апартаменти. Друг любопитен факт е, че в просторните апартаменти има по-голямо пространство за затопляне и често можете да чуете ехо. Всеки разговор или удар ще се чуе в съседните апартаменти, а ако не искате да притеснявате останалите семейства, фокусът на Вашия избор трябва да падне върху врата, която издава най-малко шум.

Ако купувате интериорна врата, изберете модел, който е масивен (тежък) и има възможност да се поставят гумени ленти на прага или по протежението на рамката. Най-добри са вратите с активен амортисьор, които спират вратата, ако я пуснете рязко, а след това безшумно я затварят.

Ако вече имате интериорни врати и желаете да ги направите възможно най-тихи, има два начина да го направите. Първият е да залепите от долната страна гумена лента. Ако обаче подът Ви е дървен или ламинат, има шанс гумата да скърца и да направи дори по-голям шум. За всеки случай, по-добре е да потърсите ленти, покрити в плат. Те обаче се износват по-бързо. Другият начин е да направите вратата си по-тежка (особено ако има кухо ядро). Можете да залепите допълнителни дървени панели и да я боядисате или да закачите огледало от вътрешната страна.

Направете си сами подходяща интериорна врата

Сигурно сте забелязали, че колкото по-модерно изглеждаща е интериорната врата, толкова по-висока е цената ѝ. Ако имате ограничен бюджет, но не искате да се съобразявате с него, можете да купите най-евтината врата и след това да я моделирате по свой вкус. Това може да стане по няколко начина: 1) като купите релефни летвички, срежете ги по подходящ ъгъл и ги залепите с лепило за дърво, а след това ги боядисате в съответния цвят; 2) като залепите сами фолио с дървесни мотиви; 3) като използвате специален метод за боядисване, който кара вратата да изглежда ретро.

В интернет има много идеи за ретро стил с два цвята, но Вие можете просто да пребоядисате вратата в някакъв необичаен цвят. Тази година са модерни пепелявите тонове. Новите модели коли също излизат в подобни нестандартни нюанси – горчица, старо злато, графит, рубин и т.н. За да подсилите ефекта, изберете си и подходяща брава. Ако предпочитате ретро, трябва да е черна и желязна; ако искате модерен стил – всеки металик ще Ви свърши работа.