Редица фактори влияят върху устойчивостта на взлом на една врата: надеждността на дизайна, качеството на материалите, бравите и допълнителните механизми за сигурност. Важно е да разберете, че всяка ключалка може да бъде разбита. Ето защо трябва да изберете врата със защитна система. Допълнителните механизми за защита на вратите като обковите, предотвратяват различните методи за влизане с взлом. Бравите на вратите могат да се разбият по различни начини. Неразрешеното отваряне на ключалката изисква достъп до нейната секретна част.

При цилиндричните ключалки се използва разбиване на цилиндъра: мощна закалена отвертка и няколко удара с чук - и цилиндърът го няма, достъпът до секретната част е отворен. Ако цилиндърът няма защита под формата на закалена част, тогава могат да се разбият по различни начини. При лостовите брави се използва и пробиване на определени места от корпуса, след което ключалката губи своята секретност. Това е опростено описание на опциите за разбиване на брави, даващо представа за проблемните области на една ключалка. Защитният обков ще помогне за защитата на такива места, като увеличи устойчивостта на вратата срещу взлом.

Какво представляват защитните елементи за входни врати?

Защитните елементи са различни облицовки, изработени от закален метал и предназначени да предпазват ключалките на вратите. Най-често бронираните защити се използват в цилиндрични брави, тъй като те са по-лесни за разбиване. Бронираната защита  покрива уязвимата част на бравата и осигурява по-добра защита. Облицовките са вътрешни и външни - всеки вид има свои собствени характеристики и обхват. Вътре в крилото на вратата между корпуса на бравата и металната обшивка на вратата се поставят бронирани елементи от вътрешен тип, които осигуряват защита от различни  начини на проникване до секретната част на бравата.

 Външните бронирани елементи се монтират от външната страна на вратата с винтове, минаващи през тялото на бравата. Те  могат да бъдат положени или вдлъбнати. Вдлъбнатите осигуряват най-добрата защита, но тяхната инсталация е по-сложна - платното трябва да бъде фрезовано, докато за външни модели са необходими само два проходни отвора. Вътрешните защитават както лостовите, така и цилиндричните ключалки, но в преобладаващата част от случаите външните са насочени към защита само на цилиндрични ключалки, предпазвайки техните цилиндри от различни видове разбивания.

Как да изберете подходящите обкови за врати?

Обковът е набор от механизми, които държат крилото затворено в рамката на вратата, позволявайки му да се отваря както по хоризонталната, така и по вертикалната ос. Много е важно да изберете правилния тип обков. Бюджетните механизми и райбери против кражба осигуряват минимално ниво на сигурност за вашия дом или офис. Но такива не винаги са напълно ефективни, поради което е необходимо да се монтират такива с висока степен и клас на безопасност. Обковът против кражба разполага с допълнителни предпазни елементи, осигуряващи надеждност и здравина при заключване на вратите, а професионалният монтаж гарантира отлична функционалност на крайния продукт.

Видове обкови за входни врати

·         Резе - Резетата са един от най-често срещаните обкови за входни врати. Едноцилиндровите се задействат с ключа от външната страна на вратата и палеца от вътрешната. Двуцилиндровото резе се задейства от ключ от външната страна на вратата и от вътрешната. И двата вида резета могат да се използват самостоятелно или като част от брава. Резетата са сравнително евтини в зависимост от модела, който изберете.

·         Ключалка - За удобство можете да закупите ключалки за външни врати. Обикновено имат топка или брава (за двете страни на вратата) и резе за заключване. Има много стилове и покрития, които успешно да се съчетаят с всеки интериор или екстериор.

·         Панта - Пантите се прикрепят към стената на вратата, закачайки я към касата за лесното и отваряне. Въпреки че не се виждат на пръв поглед, те са важна функционална част от обкова за врата. Има много видове панти, като обикновено се продават отделно от бравите и ключалките. Цените им варират според стила, размера и вида.