Човек получава онова, за което плаща. Това е желязното правило при избора и купуването на интериорни врати. Монтажистите на врати и майсторите, които се занимават с поправката, са на мнение, че ако имате възможност да изберете по-качествен продукт, не се двоумете. Вратата е от нещата, които използвате ежедневно, години наред, и ако веднъж сте платили за тях, не е нужно да доплащате отново и отново при най-малкия битов инцидент.

 

Какво обаче разбираме под „качествена“ интериорна врата? Консултантите в магазините ще Ви уверят, че скъпото не винаги е най-доброто и че онова, което се смята за подходящо в един регион, може да бъде загуба на средства в друг. За да спестят разходи и да намалят цената на крайния си продукт, производителите на интериорни врати използват най-често материали, които са разположени в близост до производствените им цехове.

 

В България, например, най-използваната дървесина е орех, чам, ясен, череша, дъб, бук и иглолистен масив. За обработването на дървото се ползват десетки видове байцове, лепила, бои и лакове. Дори когато се произвежда фурнир, той следва европейските стандарти за качество. За създаването му се използва суровина, извлечена от дървета, расли в същите климатични условия, в които се намират и Вашите домове.

 

От другата страна стои евтината алтернатива – китайските врати. Можем само да гадаем от какви материали са сглобени и в какви работни условия. Закупуването на врати, произведени в България помага на производството на местно ниво и улеснява връзката Ви с фирмата, в случай че имате въпроси, предложения или оплаквания. С вратите, произведени извън България, включително Китай, вие имате насреща си единствено посредници, които да Ви пренасочат към фирма, занимаваща се с поддръжка (освен ако магазинът сам не предлага подобна услуга).

 

Евтините врати имат и своя положителна страна – те са универсални, предлагат се в стандартни размери и можете да ги намерите навсякъде. Цената им се компенсира най-вече от факта, че за изработването им се използва MDF. Проектирани са за бърза инсталация (най-вече при вече съществуваща рамка с панти). Дизайнът им е базисен, пригоден за всеки вкус.

 

Съществува един фактор при китайските модели, който вероятно ще Ви помогне да се снабдите с български модел на по-достъпна цена. За да снишат разходите при пренасянето и рискът от повреда, производителите предлагат интериорни врати без брава. Ако имате възможност сами да купите и инсталирате бравата си, ще спестите значителна сума, а и ще можете сами да изберете дизайна – иноксов, позлатен, модерен, класически.

 

Колко скъпа е скъпата врата? Изобщо – колко трябва да струва една интериорна врата? Всичко това зависи изцяло от визията Ви и бюджета, с който разполагате. Пригответе се да направите някои компромиси. Тук не става дума само за качество, но и за външен вид, защото дори да изберете врата по поръчка, тя няма да е 1:1 с онова, което си представяте.

 

Цената на интериорна врата започва средно от 150 лв., като това обикновено са MDF моделите, следвани от фурнированите. Те започват от 400 лв. и нагоре. Разликата в цените зависи също от пълнежа на вратата, наличието на метал, на остъкляване, уплътнение, панели, допълнителна декорация и вида на използваното дърво.

 

Запомнете, че съществуват както китайски, така и български MDF врати. Търговците са длъжни да посочат страната производител, но ако не са, изпратете запитване. При фурнированите ситуацията е същата, като при тях по-отчетливо можете да забележите разликата в качеството, тъй като дървения материал, използван в различните пластове и от различните фирми, има разминаване в звукоизолационните си и топлоизолационни свойства.

 

Третият тип врати са дизайнерските и те са най-скъпи. Рядко ще намерите български, по-често са италиански и вървят със сертификат за качество. Този тип интериорни врати не са задължително направени от масивно дърво. Естествената дървесина също е опция, подобно на прозорците с дървени рамки – рядкост са, но все още можете да ги намерите.