Изборът на нови интериорни врати понякога може да се окаже по-труден от това да намерите правилния цвят за стените си или подходящите мебели за дома си. Интериорните врати са сред нещата, които използвате (и виждате) най-често. Те трябва да са не само функционални и изправни, но и незабележими до степен, в която се сливат със стила на дома Ви. Накратко - ако имате модерно изглеждащ апартамент, тежки и масивни врати никак няма да подхождат. 

Дизайнът на интериорните врати - виж моделите тук


На пазара ще намерите безброй много варианти за интериорни врати, които могат да се съберат в три основни категории - гладки (боя или фолио), релефни (лак или боя) и с частично остъкляване. Самото стъкло може да бъде прозрачно, матирано, оцветено. Някои дизайнери съветват вместо стъкло, от едната страна на вратата да сложите огледало или пано от огледала - този трик е изключително подходящ за малки апартаменти. 

Цвят и покритие

Общият дизайн на Вашия дом ще Ви помогне да изберете как ще изглеждат интериорните врати заедно с техните рамки - дали предпочитате традиционно дърво с кехлибарен лак или плътна боя. А защо не фурнир, ламинат или грунд? Ако желаете да експериментирате със стила на вратите, то цветът и покритието трябва да бъдат еднакви за всички. 

Големина на вратата

В това отношение интериорните врати са или самостоятелни, или с рамка. Разбира се, когато са с рамка, имате по-малко неща, за които да се тревожите около окачването и еднаквостта на покритието. При самостоятелните врати ще трябва да направите прецизни измервания на старата врата и да огледате настоящата рамка, защото една лоша рамка с дефектни панти е способна да съсипе хубава врата.

 Ориентация на вратата

Внимавайте къде се намира дръжката спрямо пантите, за да не осъмнете с врата, която не можете да инсталирате. Самите интериорни врати обикновено се отварят навътре, по посока на помещението. За да спестите място, пробвайте с плъзгащи се врати. Те са два типа - окачени на релса и прибиращи се в стената. 

Ядро на вратата

Интериорните врати могат да са кухи или плътни. Изборът зависи не само от бюджета Ви, но и от това как тежестта ще допринесе на общия стил на дома Ви и също дали имате нужда от добра шумоизолация. Някои интериорни врати са издръжливи дори на открит огън. Дизайнерите съветват поне една от интериорните Ви врати да бъде устойчива срещу пожар, за да осигурите защита за Вас и Вашето семейство в случай на нужда. 

Брави и дръжки

Голяма част от интериорните врати на пазара се предлагат без брави и дръжки. Това са неща, които трябва да изберете и инсталирате отделно. Но не е задължително. Много собственици ползват издръжливи стари дръжки, които са им служили в продължение на дълги години и които се нуждаят от едно полиране, за да блеснат. 

Материали, от които е конструирана интериорната врата

Дървените врати обикновено са махагон, череша, клен, ела, бор, дъб и орех. При различните видове дървета говорим не само за пръстени и естествен цвят, но и за степен на плътност. MDF е фибродъска и имитира дървените врати - по-евтино е, не се свива от студа и не се разширява от влагата, боядисва се лесно и издържа дълго време. Композитът е направен от дървени стърготини и други дървесни остатъци. Той е два типа - с кухо и с плътно ядро. Останалите два материала за интериорни врати са метал и стъкло. 

Кой ще инсталира интериорните Ви врати

Разбира се, ще е чудесно, ако можете да се справите сами със задачата, за да не добавяте нова точка в бюджета си. Но професионалист със сигурност ще Ви е нужен, особено ако ще инсталирате врата с рамка. Това изисква най-малкото нивелир, метър и човек с опит. Свържете се с професионалист преди да купите вратите, тъй като има голям шанс да Ви даде полезен и персонален съвет.