Покритието на интериорните Ви врати е свързано с Вашите очаквания. Ако желаете да впечатлите гостите си, ще се спрете на ефектност и дълбочина. Ако искате да защитите дървото от надрасквания и петна, ще предпочете сигурност. Пазарът Ви предлага три основни варианта – Микроламинат , Алкор ( alkor / alcor )  и Боя или Лак

 

 1. Микроламинат – наречен още декоративно/самозалепващо се фолио. На допир е гладко. Приготвя се върху специална хартия, напоена със смоли и покрити с тънък филм екологично чист лак. Техниката се ползва за направата на автентични продукти от дърво или декорации, включващи дърво. Възможностите за покритието също са големи – гладки или релефни, с различна степен на огледална гладкост, възможност за химически или механично завършен релеф.
 2. Видове микроламинат:

  – триизмерно фолио – използват се по-тъмни цветове;

  – матиран, лакиран или грапав ефект при имитация на дърво;

  – с полимерна основа – за антибактериална повърхност и против отпечатъци от пръсти;

  – с дигитален принт – монохромни или многоцветни изображения върху фолиото

  1. Боя / лак – трансперантен, плътен и предпазващ слой, който се използва главно за завършване на даден вид изделия от дърво. Лакът може да има малко количество цвят или никакъв. За разлика от боята и байца, лакът не съдържа пигменти в себе си. Ползва се главно за защита и блясък. Повечето лакове са лесно запалими

Може да прочетете и : Интериорна врата за стая - избор на вид и как да изберем цвят и обков

  1. Видове лак: на спиртна основа, на водна основа, на ацетонова и маслена основа. Според приложението си биват: за цигулки, със смола, шеллак, алкиден, полиуретанов, акрилен. За вратите се ползва полиуретанов лак. Той е твърд. Предпазва от износване, непромокаем е. Тънкият слой лак може да се разгради при висока температура или да се натроши при силен удар.

   1. Алкор – полипропиленови плоскости – представлява декоративно покритие на базата на полипропилен (PP). Това е термопластичен материал. Издръжлив е, твърд и се топи трудно при висока температура.
   2. Видове полипропилен: основно са два – кополимер и хомополимер. Плоскостите от този материал са огнеупорни или антистатични. Полипропиленовите плоскости са алтернатива на стоманата. Устойчиви са на химикали и влага. На допир са гладки, леки, трайни и екологични.

    Можете да разгледате нашите различни видове врати тук :