Един от начините да промените и подобрите визията на интериорните си врати е като смените обкова им – било то с по-модерна и елегантна брава или по-стабилни панти. Ще се изненадате как толкова дребни детайли могат да внесат огромна промяна в дома ви. Преди да пристъпите към пазаруване, е нужно да измерите дебелината на вратата. Обичайно интериорните модели са еднакви, но съществуват по тесни или по-масивни врати. Второто измерване е разстоянието от ръба на вратата до центъра на отвора за дръжката. На трето място измерете диаметъра на самия отвор.

 

Разположение на пантите

Местоположението на пантите е от особено значение за всяка врата. Съществуват модели, с които отваряте вратата в двете посоки. Обичайно се използват за кухненски помещения, където има непрестанно движение напред-назад. При стандартните интериорни врати обаче движението е само в едната посока. Най-лесно е да запомните, че от тази страна, от която са инсталиране пантите, е посоката на отваряне. Т.е. ако те са в стаята, вратата се отваря по посока вътрешността на стаята. По този начин, като знаете къде са разположени пантите, ще можете да изберете подходящата брава.

 

Избор на дръжка

Европейският стандарт за дръжка е лост. Съществуват модели с топка или комбинация от топка и дръжка. Стиловете варират между модерни, традиционни, ретро, преходни и пр. Имате свободата да експериментирате с различните видове, стига дръжките да са на едно ниво. Лостовете са предпочитаните дръжки, тъй като не изискват да ги хванете и завъртите, особено ако ръцете ви са заети. Когато избирате нова брава, винаги мислете и за останалите хора в семейството, които ще я ползват.

 

Избор на материал

Често пъти основният материал за обкова се пренебрегва, въпреки че именно той дава най-силно отражение върху външния вид и живота на интериорните врати. Препоръчително е да търсите обков от месинг, бронз, алуминий или неръждаема стомана (инокс). Те ще осигурят по-добро покритие и по-лесна поддръжка. Заинтересувайте се дали обковът е масивен или кух. Обичайно кухите не са така здрави, но няма да добавят допълнителна тежест към вратата.

 

Месинг

Той е отлична основа за висококачествен обков. Покритието може да е бронзово или полиран никел, които изглеждат много по-добре от стоманата и цинка. Месингът е идеалното решение за вратите на банята или на терасата, които са изложени на непрестанна влага.

 

Бронз

Материал от Древността, познат със своята неравномерна текстура. Прекрасен избор за онези, които обичат ретро или селски вид. С времето цветът на покритието се променя, придобивайки свой собствен характер.

 

Неръждаема стомана (инокс)

Иноксът е изключително популярен сред обковите заради своята здравина и универсалност. Предлага се в богато разнообразие от модели и видове, включително с различни цветни покрития. Има склонност да ръждясва, но шлюпките се отстраняват лесно.

 

Предназначение на обкова

Още в самото начало трябва да решите каква ще е функцията на обкова – дали е само естетическа, или за да обезопаси допълнително вратата. Предназначението на всяка интериорна врата зависи от самото помещение. Вратите за спалните и детските стаи може да се заключват, докато тези за кухнята и дневната могат да имат по-издръжливи панти, защото се ползват по-често. Ако имате малки деца или домашни любимци, които сами отварят врати, то ще ви е нужна по-масивна дръжка, която не могат да достигнат.

 

Най-обикновените обкови, служещи само за отваряне и затваряне, се използват за килери и други битови помещения. Обковът за поверителност се инсталира на спални, като има заключващ механизъм от вътрешната страна. Обковът с ключ включва брава, при която ключът се използва от двете страни на вратата. Обичайно се инсталира за кабинети или други лични помещения. Статичният обков не включва брава с патрон или езиче. При него вратата се отваря и затваря, като разчита на пантите или на автомат за затваряне от горната страна. Статичният обков е подходящ за кухни и помещения за обществено ползване.Богата гама и различни видове обков можете да намерите в нашия каталог тук : https://vratiabc.com/обков