Интериорните врати със стъкло не са нещо ново на пазара, но определено са модели, за които си заслужава да помислите. Тук не става въпрос само за естетика - в тях се крие потенциал, за който дори не сте предполагали.

 Какво представляват интериорните врати със стъкло?

Това е врата, предназначена единствено за вътрешността на дома, която в малка или голяма част има стъклено покритие. Най-известни са френските остъклени врати, които се ползват за гостни, дневни и библиотеки. Обикновено се слагат между кухнята и трапезарията или библиотеката и трапезарията. 

Какви са предимствата на вратите със стъкло?

1. По-голям достъп до естествена светлина - коридорът е помещение, което се намира във вътрешността на дома Ви и няма достъп до прозорец. Ако инсталирате поне две интериорни врати със стъкло, независимо дали е обикновено или матирано, коридорът и антрето ще имат достъп до естествена светлина, което ще намали сметките Ви за ток. Ако интериорната врата се намира между две помещения, тя ще пропуска светлината от съседното, което ще озари стените и ще повдигне общото настроение, независимо дали се храните, или прекарвате време със семейството си.

2. По-добра звукоизолация - макар да звучи невероятно, стъклото отлично изолира шума, не по-зле от масивните врати. Разбира се, голяма роля има и основата на вратата, но самото стъкло не пропуска шум до 45 децибела. Ето защо употребата му е толкова популярна в офис сгради, обществени помещения, телевизионни студиа и радио станции.

3. По-голямо пространство - ако има едно нещо, към което се стремят големите и малките домове, то е да имат повече свободно пространство. Това е възможно, ако имате интериорни врати със стъкло. Колкото по-голяма е площта на стъклото, толкова повече ще имате усещането, че се намирате в едно общо помещение, отколкото в две отделни. Френските врати са особено подходящи за хора, страдащи от клаустрофобия.

4. Подходящи за родители с малки деца - когато имате малки деца, трябва винаги да ги държите под око, макар това да не е възможно през цялото време. Ако имате работа на кухнята, през врата със стъкло ще можете да следите играта и движението на детето си, без да е нужно непрестанно да притичвате и да надничате.

5. Модерна визия - ако искате домът Ви да изглежда привлекателен и спретнат, но в същото време да има онези така желани класически нотки, пробвайте с интериорна врата със стъкло. Те могат да изглеждат и много професионално, ако попаднете на правилния модел. 

Видове врати със стъкло

Основно са два вида, като и при двата вратата е дървена или имитираща дърво. Първият вид са единичните врати - те са най-популярни. Другите са двойните врати, което се делят на класически и сгъващи се.

 

Видове стъкло

БЪЛГАРСКА ИНТЕРИОРНА ВРАТА COMFORT 4G


Обикновеното стъкло е по-разпространено, но ако търсите интимност, опитайте с оцветено или матирано стъкло, каквито се използват при санитарните помещения. Има и трети вариант, при който стъклото има огледално покритие (т.е. може да се вижда само от едната страна; венецианско огледало) или е обикновено огледало.

 

Дизайн на интериорни врати със стъкло

БЪЛГАРСКА ИНТЕРИОРНА ВРАТА COMFORT 3G


Зависи изцяло от това колко стъкло е използвано. В ролята си на елемент за украса, стъклото заема малка част, един или два квадрата, хоризонтални ленти или чупка, което има повече декоративна функция и не пропуска много светлина. При останалите модели стъклото е разделено от рамки или е единично, продълговато. Модерните дизайни предпочитат стъклото да е стеснено, докато при класическите модели то изпълва почти цялата врата.

 

Цветът на дървото също варира от тъмнокафяво до светлокафяво, златисто, млечно и пепеляво сиво. Въпреки това притежавате пълната свобода да изберете различно покритие за рамката - лак, фолио, боя.

 

Безопасност

Въпреки че изглеждат крехки, интериорните врати не са така чупливи, както изглеждат, но не е излишно да имате гумена изолация в случай на земетресение.