С всяка изминала година палитрата с модни цветове се мени – в един сезон ще видите електрични цветове, в друг – пастелни. Интериорните врати обаче не са дрехи и тяхната боя издържа дълго време, понякога десетки години. Ако искате да изберете цвят за вратата си, който да остане актуален, то се нуждаете от универсална палитра.

 

Интериорът на дома Ви е онзи, който ще Ви подскаже какъв трябва да е цветът на вътрешните врати. По правило, светлите цветове карат стаята да изглежда по-голяма, докато по-тъмните визуално я смаляват. Интериорната врата е от онези жизнено необходими елементи, които е нужно да се забелязват, но и да не изпъкват твърде силно.

 

Натурално оранжево и синьо

Тези два цвята са първите естествени пигменти, извлечени за нуждите на художниците. Брикът (тухленото червено) е натурално допълнение на синьото. Лазуритът е бил внасян от Афганистан и е бил по-скъп от златото. Благодарение на Тициан, синьото се сдобило с широка популярност. Тази палитра е подходяща за банята, кухнята или трапезарията. Вторични цветове са турско червено, което стои прекрасно на всички мебели от дърво, особено ако са позиционирани в кухнята. Интензивните сини цветове, като кобалтовия и лазурния, могат да бъдат използвани и за допълване на интериора с тежки завеси и тапицерия.

 

Опушено бяло

Непретенциозна палитра от бледи нюанси – наслоени меки оттенъци на бялото и сребристо сиво. Няма да откриете нещо по-изискано от тази изтънчена гама от нюанси на скъпоценни метали. Бледият нюанс на костта е великолепен нежен тон, който подхожда не само на интериорни врати, но и на килими с дълъг косъм. Широките прозорци и допълнителните огледала ще внесат повече светлина. Белите врати са подходящи за домове, в които над интериора доминира по-тъмен сив нюанс, мебели с широки извивки и тапицерия от кадифе. Допълващи цветове са светла керамика и пастелно зелено; варовиков камък и кремави тонове.

 

Традиционно кафяво

Колкото и да гледаме нюансите на кафявото, те никога не остаряват и не омръзват. Но онова, което истински ги оживява, са горещите цветове на пламъка. Съчетайте кафява интериорна врата с неутралните тонове на стените и ще получите един консервативен дизайн, неподвластен на времето. Тъмнокафявите врати са подходящи за домове, в които тапицерията е от кожа или велур. Акцентиращи нюанси са виолетовия и тюркоазения. Червеното и оранжевото ще придадат пиперлива нотка. Кафявото е подходящо и за интериори със старинна френска гарнитура, ленено спално бельо и кърпи с монограми. Любопитна алтернатива е смесването на цветове, при които кафявото е от едната страна, докато от другата вратата е боядисана в ярък ментов нюанс.

 

Пустинен пясък и злато

Наситеното жълто е от цветовете, които се задържат години наред. Идеален е, ако подовете в дома Ви са покрити предимно с теракот или ако стените Ви са в цвят заешко сиво. Сивото кара златистожълтото да изпъкне и да оживее, както никой друг. При по-тъмни стени, използвайте яркожълт лайм.

 

Гранит

Великолепна модерна палитра за стилна кухня. Гранитът може и да е тъмен, но излъчва топлина. Съчетава се със студени сиви и сини тонове, особено ако повърхностите са предимно метални или огледални. Цветът на леда и алуминия са допълващи. Ако мебелите и завесите в кухнята са сиво-сини или тъмносини, няма грешка – гранитът е цветът за Вашата интериорна врата. Същото важи за белезникаво лимонено и пастелно розово.

 

Елегантна боровинка

В случай, че за интериора си сте използвали меки тонове, то на тях най-силно ще контрастира червената боровинка. Тя е забавна, свежа, ярка; разчупва обстановката и заявява себе си. Особено добре се съчетава със стаи в прасковено розово или бял камък. За помещения в сиво-зелено, боровинката ще внесе свежест, като в същото време зелените тонове няма да я направят твърде натрапчива. Черното е шикозен и опасен цвят, но също така допълващ тон за тази палитра. Използвайте го само за да подчертаете важен елемент в стаята – ваза или малка масичка.