Един от най-популярните материали за изработка на врати в модерния интериор е стъклото. Използва се при производството на такъв тип врати, които не само изпълняват обичайните функции, но и служат като декоративна украса в интериора на всеки дом. Стъклените врати  са универсален начин за организиране на пространството вкъщи, чието естество не предполага уединение. На пазара има много предложения от производители, сред които трябва да намерите подходящ вариант за вашия собствен интериор.

Видове модерни стъклени врати

Стъклените врати могат драстично да променят облика на вашия дом.  Различните стилове могат да  подскажат за каква цел служи дадена стая, както и да създадат илюзията, че домът ви е реновиран.  Широката гама от стилове на стъклото за изработка на такъв тип врати, позволява на светлината да навлезе във всяка стая, като същевременно прави дома ви да изглежда луксозен.

Ø  Стъклени врати с рамка - Стъклото може да бъде прозрачно или матирано и всяко едно предлага голямо разнообразие от опции. Първият тип се предлагат с кантове или геометрични гравюри (вътрешни рамки), които могат да бъдат в сребрист или златен цвят. Матираните видове  могат да бъдат  тънки и гладки или дебели и релефни. Предлагат се в различни цветове на рамката, които са подходящи за всяка стая. Стъклените врати с рамки могат да се използват за всеки тип стая, защото са издръжливи и не пречат на естествената светлина. Те са в класически и едновременно модерен стил, независимо от широчината на рамките или площта, която стъклото заема спрямо вратата.

Ø  Двойни стъклени врати - Двойните врати добавят повече естетическа стойност към интериора, особено когато искате да си осигурите повече пространство и да спестите място. Предлагат се  в двоен и сгъваем вариант.

Ø  Стъклени врати с плъзгащ механизъм - Те осигуряват отлична зимна и лятна изолация с опции за всякакви размери - с височина на стандартна врата до размери на подвижна стена.  Стъклените плъзгащи се врати могат безопасно да се използват без риск от счупване, защото са устойчиви.  Тези модели заемат по-малко място след монтаж и могат да се впишат във всеки интериор.

Ø  Стъклени джобни врати – При тяхното монтиране става  възможно комбинирането на две стаи в една. През останалото време, полупрозрачната текстура на стъклото позволява на светлината да прониква и в двете стаи. Двойните врати са безопасни за децата, защото няма риск да захванат пръстите си  в пролуката между пантите и вратата. Като цяло, единственият недостатък на стъклените врати е, че те не предлагат същата интимност и уединеност както стандартните модели и затова рядко се монтират в спални и детски стаи.

Ø  Шарнирни стъклени врати - Подходящи са както за интериорна декорация, така и за входни врати. Различават се по това, че рамките им са метални, а крилата им са широки и високи, изработени изцяло от чисто стъкло. Те изпълняват по-скоро естетическа функция, като блокират течението и правят пространството в стаята да изглежда по-просторно.

Ø  90 и 135 градусови стъклени врати  - Ако искате максимално увеличение на пространството в дома ви, помислете за опциите за плъзгащи се стъклени врати на 90 или 135 градуса. Без оси, вратите се отварят независимо една от друга.

Може да прочетете и : Стъклени врати - внесете лукс в ежедневието


Предимства на стъклените модели врати

 Монтирането на стъклени врати в помещенията вече не се счита за рядкост. Защо мнозина избират точно тези модели? Всички обясняват неоспоримите им предимства:

·         Стъклените врати имат отлична пропускливост на светлина. Дори ако в стаята няма нито един прозорец, слънчевата светлина лесно ще проникне вътре от други стаи.

·         Моделите имат способността визуално да разширяват границите на пространството, правейки го ефирно и леко.

·         Материалът абсолютно не е податлив на влага. Стъклените врати могат спокойно да бъдат монтирани  в банята. Чувствайте се свободни да изберете стъклени врати за душ кабината. Стъклото за тях може да бъде прозрачно, матирано, гофрирано или тонирано. Това е чудесно решение за всеки модерен стил и класика.

·         Крилата на стъклените се измиват лесно от всякакви замърсявания.

·         Материалът също така не подлежи на деформация.