Ако имате стара интериорна врата или сте решили да предекорирате дома си, можете да я инсталирате и сами. Най-важното е да имате търпение и желание за работа. Добре монтираната врата има прави ъгли, така че задължително се снабдете с нивелир и метър.

Подготовка

Преди да започнете да махате старата врата, застелете пода от двете страни или махнете килимите и всичко, което може да се напраши.

Сваляне на касата и вратата

За тази стъпка използвайте длето или шпатула, за да отделите рамката от стената. Помагайте си с чук, ако се наложи. След като свалите рамките, използвайте шпатулата и чука, за да счупите пироните или болтовете, които държат старата каса. Затворете вратата и внимателно я избутайте, докато касата излезе навън. Почистете остатъчната монтажна пяна, ако се наложи.

Вижте нашите модели интериорни врати тук : https://vratiabc.com/eurostill/

Монтиране на нова врата с каса


Преди да започнете с монтажа, измерете вратата и пространството, на което ще бъде монтирана. Дължината и широчината на новата врата трябва да е с около 5 см по-малко от дължината и ширината между страните. Това е необходимо, за да може при поставянето на вратата да се стабилизира по-лесно.

Може да прочетете и : 6 лесни стъпки за монтаж на интериорна врата

След като разопаковате новата врата и я поставите на мястото ѝ, сложете по три правоъгълни парчета шперплат от всяка страна. Парчетата трябва да са на равни разстояния едно от друго и да са в областта на пантите. За третата страна, откъм тавана, сложете две парчета.

Пробийте дупка с бормашина, като се старайте едновременно да обхванете центъра на касата, както и центъра на парчето шперплат. При всяка стъпка използвайте нивелир, за да не се получи изместване. Колкото по-голямо пространство има между касата и стената, толкова парчета шперплат можете да наложите едно върху друго.

Има два варианта за монтажа на интериорната врата. Първият вариант е просто да сложите винтовете, веднага след като пробиете дупките в касата. При втория вариант първо трябва да заковете пирони, които после да извадите и на тяхно място да сложите винтовете. При втория вариант възможността за грешки е по-малка, а и по-лесно ще можете да наместите шперплата или самата каса.

След като завършите с основния монтаж, измерете отново с метър горе, в средата и в подножието на вратата дали ширината си съвпада. Използвайте макетно ножче, за да изрежете онази част от парчетата шперплат, която е останала да стърчи навън.

Монтиране на врата без каса

Ако искате врата, която да е точно копие на старата или не сте удовлетворени от моделите в магазина, можете да си поръчате обикновена врата без брава. Тези модели са абсолютно изчистени откъм детайли, нямат означени места за панти и могат да бъдат модифицирани по безброй начини.

За да преправите новата си врата, откачете старата от пантите, махнете бравата и всички допълнителни елементи, след което наложете старата врата върху новата. Вземете молив и започнете да отбелязвате местата, на които трябва да се направят промени – дали има подходящи размери, къде трябва да се издълбае място за пантите, мястото на бравата и т.н.

Основни инструменти за тези стъпки за чукът, длетото, електрическият трион. Използвайте чук и длето за вдлъбнатините на пантите, а електрическият трион – за да коригирате размерите и да пробиете дупка за бравата. Когато пробивате от двете страни на вратата, направете го двустранно – наполовина от едната страна и наполовина от другата, за да не повредите вратата.

Този тип врата изисква и нови панти. Можете да използвате и старите, ако са достатъчно запазени, но е най-добре да сложите нова брава и нови панти. Използвайте молив, за да очертаете правилните места. Помогнете си с чука и длетото, за да потънат пантите в касата. Ако вдлъбнатината е твърде голяма, използвайте парче строителен картон.


Вижте и нашите съвети : КАК ДА ОПРЕДЕЛЯ ОТВАРЯЕМОСТТА НА ИНТЕРИОРНИТЕ СИ ВРАТИ?

и КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА CPL ПОКРИТИЕТО?


Финални стъпки

След като завършите с монтажа, изпробвайте новата си врата. Огледайте отблизо всеки ръб и ъгъл, отворете и затворете няколко пъти, докато останете удовлетворени от резултата.

Ако желаете ние да монтираме вашата интериорна врата се свържете с нас от тук : Контакти

или се обадете на телефон : ✆ 0885 414 684