Входната врата е лицето на Вашия дом. Ако сте решили да я смените сами, ще са Ви нужни някои инструменти и, за всеки случай, отделете поне един цял ден, за да се спокойни и уверени в работата си.

Необходими материали и инструменти: метър, ъгломер с нивелир или само нивелир, кози крак, длето, трион (може и електрически), отвертка (желателно е да използвате акумулаторна отвертка или бормашина), чук, четка за почистване, монтажна пяна, 120 милиметрови болтове, монтажно лепило, бял силикон, спирт.

Новата врата

Избирането на подходяща входна врата е изцяло Ваш избор. Преди да направите поръчка, измерете старата си входна врата „от тухла до тухла“, тъй като вратите обикновено се поръчват с касата/рамката. Ако искате просто да смените вратата, без да махате касата, нужно е да я откачите от пантите с помощта на кози крак и чук.

Вижте моделите входни врати които предлагаме тук : https://vratiabc.com/%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

След като вземете мерките, проверете ъглите с ъгломер. Можете да използвате нивелир за по-сигурно. Проверете дали стената от двете страни е права, а подът под касата – равен. Последен тест се прави с две въженца. Опънете ги диагонално между четирите края на вратата. Двете въженца трябва леко да се докосват. Ако откриете някакви разминавания, поправете проблема и преминете към следващата стъпка.

Когато новата врата пристигне, не бързайте с разопаковането и инсталацията, а първо проверете дали тя отговаря на желаните мерки.

Сваляне на рамката

След като свалите старата врата от пантите, идва време да отделите рамката/касата от стената. Използвайте шпатула за външната рамка. В зависимост колко е стара касата и с какво е захваната, първо трябва да отвинтите болтовете с автоматична или обикновена отвертка или да извадите пироните. Използвайте трион, за да срежете рамката в средата, под ъгъл, а след това с помощта на длето, чук и кози крак отделете поетапно рамката. Разрезът под ъгъл ще Ви помогне да махнете по-лесно горната част. Ако касата е залепена с монтажна пяна, прокарайте нож през цепнатината, за да я отделите от стената.

Може да прегледате и  : Входна врата за апартамент - 3 съвета за избор на сигурна врата

Почистване

След като рамката вече е свалена, остава да почистите стената и пода от остатъчните строителни материали, изолационна пяна и подобни.

Поставяне на прага

Преди да сложите новата рамка с новата врата, трябва да инсталирате прага (ако върви отделно от касата). В зависимост от самата врата, той може да е направен от дърво или PVC. След като почистите добре и проверите дали пасва, измерете с нивелир дали положението на прага е хоризонтално и едва тогава го залепете с монтажна пяна. Впръскайте пяната по цялата дължина на прага с ширина около 3-4 см, като внимавате да е предимно в центъра, за да може при поставяне на прага да се разстели равномерно.

Монтиране на касата

Почистете новата си врата от всички опаковки и стиропорни елементи. Внимателно я наместете върху прага и я поставете между стените. Ако има пространство между касата и стената, сложете временно картон или друго, за да застопорите касата. Измерете отново с нивелира и започнете да пробивате дупки с бормашината. Започнете отгоре надолу, след като си изберете три места от лявата и дясната страна. След всяко пробиване използвайте нивелир, за да видите, ако има изместване.

Прочетете и  : Как се монтира входна врата на апартамент? - Списък с лесни стъпки

Поставете болтовете. Уверете се, че дължината им е достатъчна, за да минат през касата и да потънат в стената. Огледайте рамката на вратата, отворете и затворете. Ако видите проблем, добавете още болтове на необходимите места, докато мерките се изравнят и касата стане стабилна.

Изолация

След като основната работа е свършена, използвайте отново монтажна пяна, за да запълните пространството между касата на вратата и стената. След като пяната изсъхне използвайте PVC елементи с подходящия цвят. Подравнете ги, ако е необходимо. Тези елементи са външната рамка, която закрива монтажната пяна и прави плавен прехода между касата и стената. Можете да ги залепите с монтажно лепило. За по-фините фуги използвайте бял силикон. Същото можете да направите от вътрешната страна на касата.

Довършителни работи

Сега вече можете да махнете фолиото, с което е покрита касата на вратата и да почистите с парцал, напоен в спирт или почистващ препарат по избор.

Ако не желате сами да се занимавате с демонтаж/монтаж на вашата врата можете да се свържете с нас от секция контакти : Контакти или на телефон ✆ 0885 414 684