Тенденцията при интериорните врати за новата 2019-та година е същата като при екстериорните – големина и масивност; изчистени линии и опростен дизайн. С други думи – минимализъм, който никак не прилича на минимализъм.

Какво е минимализъм?

Това е течение в изкуството, което се е появило още през 50-те години на 20 век. Минимализмът залага на геометрични форми, изчистени линии и пространство. В съвременната култура това е начин на живот. Хората, които искат да живеят като минималисти, не могат да имат в дома си повече от 50 вещи. Това течение се появява в резултат на пренасищането на пазара с продукти, от които човек няма нужда. Хората, които искат да живеят по този начин, ограничавайки се от изобилието, се съсредоточават върху създаването на вещи и ограничаването на консумацията; фокусират се върху важните неща – здраве, семейство и щастие.

Минимализъм при интериорните врати

2019-та година предлага две нови възможности за изчистен дизайн – това са големи, плъзгащи се врати, от една страна, и остъклени, от друга. Плъзгащите се врати могат да бъдат много по-големи от старата врата, тъй като много модели се предлагат с висяща релса, затова и инсталацията няма да коства големи усилия. Стъклените врати се предпочитат заради визуалното разширяване на пространството в дома. Тук вече интериорните врати не разчитат на сигурността и интимността, а на простора и свободата.

 

Произход на тенденцията

Минимализмът сред интериорните врати е най-популярен в Австралия. Там се използва модерен дизайн, който се опростява – например, цветовете са неутрални и въздушни; липсват декорации и допълнителни елементи; формите са заоблени и аеродинамични; залага на функционалността, не на външния вид.

 

Видове интериорни врати за 2019 г.

  1. Плъзгащи се остъклени врати – в духа на новата тенденция, остъклените врати се произвеждат по поръчка и могат да бъдат с неограничена ширина и дължина, включително да заместват цели стени. Вратите се плъзгат без проблем и шум. Някои модели, независимо от размерите си, се предлагат без долна релса, т.е. те са окачени. Профилите могат да са матирани, гланцирани – рамката и дръжката са едва забележими. Изборът на стъкла също е голям – чисто стъкло, цветно, с принтове, закалено, плексиглас, матирано, огледално, бронирано и т.н. Вратите могат да бъдат единични, двойни или многофункционални; с рамка или без. Предпочитат се за нови офис сгради, защото ограничават шума, но оставят всички работни места видими.
  2. Стандартни плъзгащи се врати – те са доста по-скъпи от обикновените врати, но за сметка на това можете да си направите сами плъзгащи се интериорни врати. Харесайте си някой модел без дръжки и панти, независимо дали е дървен, PVC или МДФ с клетъчен пълнеж. Единственото условие е вратата да бъде по-голяма от старата. Вземете дъска с подходяща дължина, която да заковете над касата на старата врата. Върху дъската прикрепете релсата, която трябва да е поне два пъти по-широка от самата врата. В горната част на вратата, от ляво и отдясно, инсталирайте плъзгачи с ролка. Закачете плъзгачите за релсата и вече имате плъзгаща се врата.
  3. Шоджи – на последно място идват японските плъзгащи се врати с дървена рамка и оризова хартия. Този модел идеално пасва на минималистичната тенденция, защото са евтини и икономични в сравнение със стандартните окачени врати. Оризовата хартия е подсилена и се къса трудно. В сравнение с остъклените модели, те осигуряват самостоятелност. Основен принцип на японския интериорен дизайн е „зен“ – това е балансът между мебелите и пространството с цел създаването на спокоен и уютен дом.

 

Мотото на интериорните врати за 2019-та е – „по-малкото е повече“. Ако желаете целият Ви интериор да е в този стил, избавете се от всичко излишно и непотребно, използвайте повече цветя в саксии или вази, дори малко дръвче, ако имате възможност. Доближете се до природата, за да можете поне в дома си да се откъснете за кратко от забързания живот.