Плъзгащите врати предлагат неподозирани ползи – от осигуряване на лесен достъп между помещенията до икономия на пространството. Благодарение на своята универсалност, плъзгащите врати намират приложение както в бита, така и в търговските помещения. Независимо дали са интериорни или не, те са атрактивно и практично допълнение към всеки дом, било то малък апартамент или многоетажна вила.

 

История на плъзгащите врати

Първите плъзгащи врати в историята на човечеството са открити в руините на Древен Рим. Разбира се, това не означава, че римляните са ги изобретили, но пък потвърждава ползата от плъзгащи врати през последните 20 века.

 

Повече пространство

Очевидно предимство на плъзгащата врата е, че спестява място. Докато на традиционните модели с панти им е нужно място, плъзгащите го осигуряват, което ги прави предпочитан избор в тесните апартаменти, при инсталирането на вътрешни шкафове и гардероби. Друго приложението на плъзгащата врата е, че тя лесно може да създаде от една голяма стая две по-малки. Това е изключително полезно, ако сте голямо семейство и ползвате стаята за всекидневна през деня и за две отделни спални през нощта.

 

Достъп до светлина

Не всички плъзгащи врати са плътни, някои могат да бъдат частично или изцяло остъклени, за да пропускат повече светлина в коридора или съседното помещение. Стъклените врати обикновено идват с допълнителна защита и се поставят върху специални релси, които да издържат на силата и напрежението. Внасянето на повече светлина в дома Ви определено ще намали сметките за електричество, а и ще добави стойност към общата естетика на интериора и дори дизайнерски привкус. Не на последно място, стъклените плъзгащи врати създават илюзия за по-голямо пространство, подобно на огледалата и огледалните повърхности.

 

Предимства на дизайна

Плъзгащите врати са не само полезни – те осигуряват редица естетически предимства. Вратите могат да са единични, двойни; застъпващи се или прегъващи се; разположени върху или вътре в стената; отварящи се под ъгъл и прочие. На практика, няма интериорен дизайн, към който не биха могли да се пригодят.

 

Видове плъзгащи врати, според размера


  1. Малки – наричат се още „джобни“, тъй като най-често се плъзгат в кухина в стената. Хардуерът им е по-лек, изцяло скрит, без да участва пряко в интериорния дизайн. Възможно е да има долна релса.
  2. Средноголеми – по-тежки и стабилни, използват се за килери и гардероби. Остъклените модели са по-типични за интериорни врати и са направени от ламинирани стъклени панели. Моделите за тераса и градина се различават от тях по това, че те са далеч по-солидни, създадени специално за променливи метеорологични условия.
  3. Големи – обикновено са метални или дървени, лесно могат да се сбъркат с плъзгащи стени. Намират приложения както в големи складове, така и в големи домове.

 

Видове плъзгащи врати, според монтажа

Плъзгащите врати се задвижват с колело или релса (понякога с мотор), като съществуват две стандартни системи: с окачване отгоре и с окачване отдолу. И при двата вида има перфектно уплътнение, за да се увеличат топлоизолационните качества и да се подобри шумоизолацията.

  1. С горно окачване – над вратата, най-често от вътрешната страна на помещението, има релса, по която се движат двете колела, за които е закачена вратата. Този модел е по-летен и небрежен. Усъвършенстваните модели имат фиксиран от долната си страна водач, който се движи в специално инсталиран жлеб в пода. Определени модели врати се движат в два жлеба (на тавана и в пода) или между две релси. Самите врати имат специални механизми, които ги заключват в релсата и не им позволяват да излязат, както и амортисьори за плавно затваряне.
  2. С долно плъзгане – ако вратата е по-тежка и няма възможност за горно инсталиране, тя се движи в жлеб в пода. Тези врати са по-трудни за отваряне, тъй като няма горни колела, които да поемат теглото ѝ.
  3. Повдигане и плъзгане – вратата се повдига от рамката по време на отваряне и затваряне. Позволява по-добро уплътнение и шумоизолация.