Пожароустойчивите или както често ги наричат противопожарни врати са най-често ползвани за офиси, административни и обществени сгради, пожароустойчивите врати са създадени да предотвратяват разпространението на огън. При пожар тези врати могат да запазят целостта си между 30 и 120 минути, в зависимост от класа на огнеустойчивост.

Видове пожароустойчиви врати според приложението

  1. Интериорни – обикновени, плъзгащи се.
  2. Екстериорни – еднокрили, двукрили, ролетни.
  3. Универсални – метални, стъклени.

Видове пожароустойчиви врати според материала

  1. Алуминиеви – правят се от алуминиева основа, слой от каменна минерална вата и изолационни подложки. При повишаване на температурата, топлината не може да премине от другата страна на вратата.
  1. Стоманени – сглобяват се от двоен фалц и уплътнител. Във вътрешността имат минерална вата, която изолира от шум, пази от огън и задържа топлината. Крилото е обшито със стоманени листи.
  1. Дървени – правят се от дърво и панели. Притежават специално уплътнение, което спира огъня. При повишаване на температурата, уплътнителят се превръща в пяна, която запълва вътрешността на вратата.
  1. Стъклени – тези врати се правят само и единствено от пожароустойчиво стъкло. Останалите видове не биха издържали на огъня. Пожароустойчивите стъкла са два вида: а) топлопредаващи – задържат пламъците и отровните газове за кратко; не задържат топлина; б) пожароизолираща – прави се от ламинирано стъкло – задържа газовете и пламъците за по-дълго време; също не задържа топлина. Стъклените пожароустойчиви врати издържат най-дълго време на разпад – цели 180 минути. Преди да се спрете на този вариант, проверете дали е проектиран за външна врата или вътрешна.

Масово пожароустойчивите врати се правят от поцинкована ламарина. Могат да бъдат остъклени отчасти или изцяло с огнеупорно стъкло. Дръжките са черни, огнеупорни. Вратите са самозатварящи се, със специална пружина във вътрешността на пантите. Вратите, издържали проверката на тестова фирма, притежават сертификат за съответствие. Също така, колкото по-издръжлива е една такава врата, толкова по-тежка е. Може да стигне до 20 кг за най-високия клас. Съответно, най-ниският клас издържа половин час, най-високият – два часа.

Вратите които предлагаме са сертифицирани за пожарна безопасност и предлагат пълна защита спрямо нормите. Разгледайте тук нашите предложения противопожарни врати :

https://vratiabc.com/471-2-2/

Тук можете да видите полезно видео, защо в важна противопожарната безопасност и какво се случва ако не е избран качествен тип врата която да предпазва от пожар. Много е важна и самата инсталация на вратата и тя да бъде сертифицирана от съответния орган.

Врата A – неправилно остъклена: Врата B – правилно остъклена и инсталирана: Врата C – обикновена пощенска табела и без запечатани уплътнения. Когато инсталирате / поддържате противопожарни врати, ТРЯБВА да използвате сертифицирани врати, рамки, уплътнения и обков, които са подходящи за крилото на вратите.