В епохата на технологичния прогрес продуктите, създадени с помощта на съвременните технологии, са се превърнали в неразделна част от живота ни. Същото може да се каже и за вратите - изкуствено създадените материали, използвани при производството им, изместиха естествените материали, които са били използвани за тази цел в продължение на хиляди години.

Но има определена прослойка от хора, които предпочитат естествените материали пред изкуствените. В домовете си те се опитват да оформят интериора в стил, в който преобладават естествените материали, особено дървото: мебели, прозорци и дори врати - всичко е изработено от дърво и в един-единствен ключ.

В този случай вратите от масивна дървесина са най-подходящото решение, тъй като те превъзхождат визуално и функционално своите изкуствени "колеги".

Познаването на характеристиките на вратите от масивна дървесина е от съществено значение за всеки потребител. Заслужава си да знаете кои са класическите входни и интериорни врати за частни домове и какви дизайнерски методи могат да се използват в допълнение към боядисването. Вратите от масивна дървесина се използват от векове. Работата с този материал е много проста и лесна. Дори днес, въпреки всички технологични нововъведения, дървото все още се използва широко. Вратите от масивна дървесина се използват особено често от тези, които искат да декорират дома си по възможно най-естествен начин. Това е идеално съчетание за интериори, обзаведени с естествени мебели и декорирани със същите декоративни предмети.

Предимства

Несъмнено предимство на вратите от масивна дървесина е, че те са екологично чисти и безопасни от гледна точка на хигиената. Тези продукти притежават редица убедителни качества, които правят избора на тези врати за апартамент или къща добро решение не само от гледна точка на съчетаването им със стила на помещението, но и от гледна точка на оптималната инвестиция на средства. Нека изброим предимствата на вратите от масивна дървесина:

Екологичност. Самата природа се е погрижила дървесината да не представлява опасност за здравето на хората и домашните любимци. Дори ако структурата е повредена, продуктът, изработен от този естествен материал, ще остане безопасен за останалите.

Дълъг живот. Вратите от масивно дърво не са рядкост в апартаменти на няколко десетилетия. Самите конструкции на вратите, които, разбира се, са съвременници на помещенията, вече са загубили предишния си вид. Ако обаче се извършат всички необходими реставрационни дейности за възстановяване на първоначалното състояние на вратите, можете да очаквате, че те ще служат на своите собственици в продължение на много десетилетия.

Добро ниво на шумо- и топлоизолация, което не може да се сравни с други видове врати. Това е възможно благодарение на използването на иновативни технологии при производството на врати от масивна дървесина, които значително намаляват процента на топлинните загуби и проникването на звук.

В зависимост от вида на дървесината, използвана за производството на такива врати, те придобиват и предимствата, присъщи на дадено дърво - например дъбът е много издръжлив и устойчив на влага. 

Дори и най-строгите хигиенни норми позволяват използването на такива дизайни в частни домове, офиси, промишлени сгради и всякакви помощни сгради.

Освен това, ако основните конструктивни елементи са повредени, не може да възникне допълнителна опасност. Но предимствата на дървото не свършват дотук. Те включват и:

  • дълъг експлоатационен живот (много по-дълъг в случай на висококачествен материал, отколкото в случай на евтини пластмаси);
  • отлично задържане на шума (несравнимо със същата дебелина на същата пластмаса, да не говорим за стомана или алуминий);
  • отлични характеристики на топлозащита (противно на общоприетото схващане, това е важно не само за входни, но и за междустайни конструкции)

Има и други, по-малко значими предимства на масивните врати - на първо място може да се отбележи красивият външен вид, който е присъщ както на лакираните, така и на боядисаните врати. Не трябва да забравяме и техния висококачествен влагообмен - такива врати са в състояние да абсорбират излишната влага от околния въздух и да я върнат обратно, ако има липса на влага.