Интериорните врати могат да са невероятно пластични откъм цветове. Вие можете както да ги пригодите към настоящия си интериор, така и да създадете напълно нов дизайн, ползвайки вратата за отправна точка.

 

Кремообразни, неутрални цветове

Ако в дома Ви изобилстват кремави, прозрачни материи, текстурирани, кадифени тапицерии в сиво-кафяво или крепиран бял лен с приятна за окото флорална щампа, то визията на интериора Ви би могла да се определи като „шампанско“. В същата палитра влиза подова настилка от дребнозърнест варовик с цвят слонова кост или керамични плочки с телесен цвят. Идеалната боя за интериорната врата при тази схема са различните нюанси на един цвят – топъл крем. Той може да се използва и за завесите. Алтернатива е бялото, особено ако то доминира в помещенията. По-разчупени варианти са сиво-кафяво и мек нефрит, привличащи вниманието към вратата.

 

Златист мед

Интериор, който изобилства от златисти тонове и тъкани; копринени, лъскави пердета и тапицерия на мебелите в комбинация с фигурални тъкани; флорални мотиви на столовете и възглавниците създават ретро слънчево усещане. В палитрата влизат, вълнообразна тъкан, дебели килими и меки черги. Най-подходящият цвят за интериорната врата е между светложълто и карамел. Необичайните решения са ключът към успеха. Използвайте боя в пшеничен цвят, спрямо бяла мебелировка, или карамел, който да подхожда на останалите тъкани. Медният акцент придава дълбочина, докато по-червеникавите тонове внасят сила.

 

Синьо-зелено

За места с по-хладен климат, където светлината е приглушена, или за домове на брега на морето. Тази палитра е подходяща за апартаменти, в които изобилстват ленени тъкани, стилизирани японски хризантеми и нефрит. Ако имате възглавници и дивани в стриденобял памук, с ориенталски мотиви, рипсано кадифе или подова настилка в бежов нюанс, то ще оцените интериорна врата с ободряваща нотка. Подходящи цветове са синьо-зеленото море и неговите нюанси – по-светли при изгрев и по-мрачни преди буря.

 

Тъмен и млечен шоколад

За домове, в които подовата настилка е от корк или дъбови дъски в меден цвят, дори за линолеум в подобен десен най-подходящи са акцентиращите тъмни тонове на кафявото. То подхожда и на тъкани в същия цвят – раиран памук в светли и тъмни тонове, комбинирани с топло бяло; изкуствена кожа с цвят на току-що сварено кафе или кадифе в наситените тонове на лакта. Кафявото особено отива на лен и сатен с преливащи златисти отблясъци. За подобен интериор е най-подходяща врата в меки шоколадови тонове, подчертани с охра. Този стил е предпочитан за класически работни кабинети.

 

Тихо и спокойно убежище

В случай, че сте почитатели на мозаечните подове, например варовик или винил, имитиращ каменна плоча; ако обичате еко настилките от сизал или килим от юта, мохерните покривки и карираните възглавници, то са Ви нужни цветове, създаващи уютно обкръжение. Изискана палитра, подходяща за по-възрастни хора. Мъгливо бяло или морска зостера са цветовете за Вашата интериорна врата. Мека нотка внасят акцентите от пепелявосиньо. То подхожда на мебелировка в същите тонове, включително възлест кафяв памук или сиво-кафяв.

 

Вечна пролет

Пролетта е любимия Ви сезон? Тогава интериорната Ви врата трябва да е в цвета на сливата или в елегантната алтернатива от лимонена трева. И двете изпъкват чудесно на фона на топлото сиво или стриденобяло. Сливата е ярък цвят, който се съчетава с керамични плочи в бледозелено, теракот с ефект на цепен камък, масленозелени викториански плочи и тъкани, щамповани с живописни пролетни цветя или ситни квадратчета.

 

Индиго

За ярки и затрогващи личности, любители на щамповани индийски цветя, пухени завивки на райета и семпли тапицерии от рипсено кадифе. Копринени материи в цвят „среднощ“ се допълват от дъбови подови настилки. Алтернатива е винилът с ефект на тиково дърво или „селски“ възлест килим. Този дизайн е подходящ за спални. Затова интериорната врата трябва да е боядисана в богати, тъмносини цветове, които едновременно отпускат и придават усещане за интимност. Индигото и турскосиньото създават чувство за приказност. Съчетават се с топло сиво-кафяво и жълтеникавобяло.