Обзавеждането на дома е доста сложна процедура, като трябва да обмислите всички детайли, включително цвета на вратата. Ето защо пазарът на мебели и врати представя много разнообразни продукти. Нека разгледаме по-подробно как да изберете дизайнерски врати, така че да изглеждат хармонично в интериора на дома ви, които освен своята висока производителност имат и декоративна стойност.

Как да изберете стилни дизайнерски врати?

Преди да закупите дизайнерска врата, трябва да вземете решение за стила и. Разбира се, дизайнерските врати трябва да са в хармония с цялостния интериор във вашият дом. Но доста често можете да намерите смели комбинации. Например барокова врата, монтирани в малка стая. В този случай целият акцент на стаята ще бъде насочен точно към вратата. Друга идея е да съчетаете цвета на вратата с цвета на стените или пода. Богатият избор на съвременния пазар от дизайнерски палитри, ще ви позволи да изберете най-подходящия нюанс, а ако искате всичко да съвпада на 100%, можете просто да боядисате вратата в желания от вас цвят. Като цяло интериорните дизайнери са съгласни с едно: вратата трябва да се комбинира стилово с цялостния дизайн на стаята.

Изборът също трябва да се основава на самия дизайн. Първо, решете дали искате да спестите място или може би да зонирате стаята? Ако първото, тогава плъзгащите се врати са идеални за вас. От своя страна те също могат да бъдат разделени на много опции, в зависимост от броя на клапаните, механизма на движение и материала. Изборът на дизайнерски врати също трябва да се основава на ценовата категория на конструкцията. Разбира се, по своята цена  те ще се различават от обикновените.  Има няколко причини за това, като например - използване на висококачествени скъпи материали или нетипични модели и идеи. Въз основа на тези показатели се формира себестойността. Марката също оказва влияние върху критериите. Ако това е високопоставена компания или дизайнер, бъдете готови да похарчите повече.

Дизайнерски врати от масивно дърво

Тъй като дървото е един от най-издръжливите материали, вратите от него са доста практични и с високо качество. Дебелината, размерът на вратата могат да бъдат различни. Този тип врати имат следните предимства пред врати, изработени от други материали:

·         качество и дълъг експлоатационен живот;

·         високи топло и шумоизолационни характеристики; висока декоративна стойност;

·         висококачествен обмен на влага; лекота на обработка.

В резултат на това, много дизайнери на интериорни врати избират естествен материал за своята работа, тъй като неговите експлоатационни и естетически качества не могат да се сравняват с изкуствените. В зависимост от това от какъв вид дърво е направена вратата, тя може да има допълнителни свойства - водоотблъскващи и т.н.

Скрити врати

При този тип дизайн, вратата практически не се откроява и ако я боядисате в същия цвят на стената, изобщо няма да се забелязва. Трябва да се отбележат и други конкурентни предимства на скритите врати:

·         способността да се комбинира с всеки стил на интериора;

·         визуално разширяване на стаята;

·         висока надеждност на такъв дизайн;

·         богат избор;

·         възможност за допълнително боядисване.

Интериорни фурнировани врати

Фурнирът е материал, получен от заготовки от ценни дървесни видове. Тънкото изрязване на дървото предава цялата красота на естествения материал, напълно запазващ неговия модел. Фурнированите покрития за врати се отличават със своята красота и изглеждат много привлекателни. Крилата на вратите, покрити с фурнир, включват дървена рамка, обшита с MDF листове и облепена с фурнир отвън. Отгоре такива врати са лакирани, което подобрява експлоатационните характеристики на фурнира, удължавайки устойчивостта му.

Боядисани интериорни врати

При боядисване на този тип врати, повърхността им се покрива с бояджийски и лакови продукти. Този метод на декорация дава възможност да се получи богато разнообразие от цветове. Повърхностите на вратите се шлайфат, грундират се, след което се шлайфат повторно и едва след това се нанасят боите и лаковете върху тях. Така се получават идеални на външен вид покрития с дълъг експлоатационен живот.