Входната врата е първото и последното нещо, което гостите Ви ще видят. Тя не служи само за да направите добро впечатление, но и за да поддържа дома Ви уютен и безопасен. Входната врата е и отлична инвестиция в бъдещето – тя може да спести от сметките Ви и да Ви осигури висока продажна цена.

 

Входните врати, за разлика от интериорните, се предлагат с рамка, особено що се касае до блиндираните. Съществуват стандартни размери 90/200 см, като зидът трябва да е в границите на 30-50 см. Много производители предлагат персонална изработка, която ще Ви спести средства, време и главоболия. Освен размерите, има още няколко неща, които да имате предвид при избора си:

 

1. Материалът

Трите основни материала, използвани при изработването на входни врати, са фибростъкло, стомана и дърво. Препоръчително е сърцевината да е изработена от метален скелет и високотехнологична изолация (пълнеж). Лицевата страна зависи изцяло от Вашите предпочитания и може да има метално покритие, дървено, изкуствени плоскости, стъкло, боя, лак. Всеки от тези материали се предлага в разнообразни текстури и цветове, като отделните елементи могат да бъдат комбинирани по безброй начини, оформяйки индивидуалната визия на Вашия дом.


Вижте тук : модели входни врати 

 

Дървото си остава най-предпочитаният избор, а най-използвани са орех, череша, дъб, махагон, клен, бор и ела. Колкото повече детайли и панели има вратата от масивно дърво, толкова по-сигурна е, но в същото време се нуждае от повече поддръжка и внимание – дали се износва, дали е започнала да се надува от влагата, дали има нужда от пребоядисване/лакиране.

 

Стоманата предлага отлична устойчивост на атмосферни влияния и осигурява сигурност срещу недоброжелатели. Стоманата е много по-здрава от дървото, затова и блиндираните врати са така популярни в момента. Ако искате да маскирате стоманата или просто не харесвате вида ѝ, винаги можете да изберете модел с покритие от дървесни влакна, фурнир и подобни.

 

Стъклото и фибростъклото може би са смятани за най-малко устойчиви, но новите модели са достатъчно издръжливи, за да осигурят безопасност на Вас и Вашето семейство.

 

2. Панти

Стандартните три панти при входните врати вече са изместени от скритите панти и щифтове против влизане с взлом. При пантите е важно още да отговарят на тежестта на основното тяло, за да не увисне вратата. При входните врати този проблем не може да бъде решен просто с ренде или шкурка.

 

3. Изолация и енергийна ефективност

Що се отнася до изолация и задържане на топлина/хладина, стоманата и фибростъклото нямат равни. Не че въздухът минава през дървото, той се изплъзва през пролуките на вратата. Ето защо рамката на вратата е също толкова важна, колкото и основното тяло. Моделите с праг често имат гумена лента от долната страна точно с тази цел.

 

4. Сигурност

Дървото и стоманата може да са еднакво издръжливи, но заключващият механизъм е слабото им място. Допълнителното заключване е добра опция, както и поне няколко щифта против разбиване. Ако на вратата има стъкло, то трябва да е двойно, бронирано и устойчиво на удар с чук.

 

5. Отваряне

Входните врати обичайно са проектирани да се отварят навътре, но ако желаете, вземете модел, който се отваря навън. Това е за предпочитане, ако живеете в малък апартамент и трябва да пестите всеки метър пространство.

 

6. Цвят

Естественото дърво е привлекателен и предпочитан избор за входна врата, но ако искате да се отличите сред множеството, потърсете ярки, нестандартни цветове като портокалово оранжево, наситено червено, морско синьо, тревисто зелено, черен гланц и сив металик. Когато избирате цвета, вземете предвид и климата, стилът на дома си и собствената си визия за перфектен външен вид. 
7. Инсталация

Входните врати винаги са били известно предизвикателство, но определено е по-лесно да разширите зида, за да поставиш рамката, отколкото да го стесните. Ако за пръв път си имате работа с инсталация на входа врата, най-добре се свържете със специалист.